Bulvár-celeb

2023.08.06. 21:30

Ha azt hitte, már mindenről hallott: itt a nyaralók réme, az agyevő amőba

Senki sincs tőle biztonságban...

MW

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Little Pig Studio

Legalább is azt, aki a tengerentúlra utazik, most figyelmeztetik a veszélyre. Ugyanis az információk szerint az Államokban már legalább két ember meghalt az agyevő amőba miatt kialakult kiterjedt agykárosodásban, miután fertőzött vízben fürödtek. 

A legutóbbi áldozat Georgia államban úszott egy édes vízű tóban, mielőtt elhunyt. A hónap elején pedig egy kétéves gyermek is meghalt, miután a nevadai Las Vegas közelében található meleg források közelében járt.

A Naegleria fowleri, amely a köznyelvben „agyevő amőba” néven ismert, akkor okoz súlyos betegséget, ha az orron keresztül bekerül a szervezetbe. Onnan az idegeken keresztül eléri az agyat, ahol elszaporodik, elpusztítja az agyszöveteket, agyduzzanatot majd halált okoz. A megfertőződött személy általában öt napon belül meghal.

Illusztráció: Shutterstock

A fertőzés általában akkor fordul elő, amikor az emberek úszni vagy búvárkodni mennek édes, meleg vizű helyekre – pl. tavak és a folyók –, de ritka esetekben fertőzhet a rosszul klórozott medencék vize és a szennyezett csapvíz fogyasztása is. 

A megbetegedés tünetei szakaszosan jelentkeznek. Először súlyos fejfájás, láz, hányinger, hányás léphet fel, majd a második szakaszban merev nyak, rohamok, megváltozott mentális állapot, hallucinációk után akár kómába is eshet a fertőzött személy.

Jó esetben az első szakaszban kellene diagnosztizálni a fertőzést, ám ezen a ponton nehéz észrevenni, mivel könnyű összetéveszteni a tüneteket valamilyen kevésbé veszélyes problémával – írja a Life.hu a The Sun nyomán.

A fertőzés elkerülése érdekében az amerikai egészségügyi szervezet (CDC) a következőket ajánlja:

  • használjunk orrcsipeszt, ha meleg, édes vizű folyókban vagy tavakban fürdünk
  • mindig tartsuk a víz fölött a fejünket
  • ha nagyon magas a víz hőmérséklete, inkább kerüljük az édes vizű tavakat, folyókat
  • ne kavarjuk fel az üledéket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában