Bulvár-celeb

2024.03.08. 06:00

Hungarikum a polgárőrségnél: újabb 3 kuvasz állt szolgálatba

Hetedik alkalommal kapott kuvaszkölyköket az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) az Agrárminisztérium támogatásával a fajtamentő mintaprogram részeként.

MW

Az Agrárminisztérium támogatásával hetedik alkalommal adtak át kuvaszkölyköket a polgárõröknek.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos a szerdán Dunakeszin tartott eseményen úgy fogalmazott, hogy

a kuvaszok bátorsága, intelligenciája, tekintélyt parancsoló megjelenése és hűsége, "ahogy a történelem során, úgy ma és a jövőben is segítségünkre és örömünkre lehet".

TÚRÓS András; SIPOS Dávid; V. NÉMETH Zsolt; SIMICSKÓ István
V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelõs miniszterelnöki biztos (j3), Túrós András, az Országos Polgárõr Szövetség elnöke (j2) és Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetõje, az Õshonos Magyar Kutyákkal Közjóért Alapítvány alapítója (j) kuvaszokat ad át a dunakeszi polgárõrség képviselõinek 2024. március 6-án. Mellettük Sipos Dávid alpolgármester (j4). 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A fajtamentő mintaprogram 2018-ban indult el a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége és az OPSZ együttműködésében. A programban egykori pásztor- és őrző-védő kutyák leszármazottai állnak járőrszolgálatba - miközben népszerűsítik a hungarikumok ügyét, "az értékeinkhez való ragaszkodást, a magyar életmód védelmét" - mondta a miniszterelnöki biztos az átadáson, aki arra is rámutatott, hogy 

a program nemcsak cél, hanem eszköz is arra, hogy az emberek megismerjék, megszeressék az ősi magyar kutyafajtákat.

Fennmaradásukhoz azonban nem elég, hogy a nemzeti kincsek közé kerültek, majd hungarikummá váltak: attól fognak megmaradni, ha a kutyatartás, a magyar kutyák tartása az életmódunk részévé válik - írja az MTI.

Dunakeszi, 2024. március 6. Kuvaszok, amelyeket a dunakeszi polgárõrség képviselõ vettek át a fajtamentõ mintaprogram keretében 2024. március 6-án. 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke arra emlékeztetett, hogy 11 hónappal ezelőtt döntöttek arról, hogy a polgárőrségnél önálló lesz a lovas és a kutyás szolgálati tagozat, utóbbi pedig az állatvédelemmel bővül. Az egyik feladat pedig, mint az elnök elmondta, közösen meghatározni, hogy mit tehetnek a polgárőrök ezen a területen.

A három új kuvaszkölyökkel - Lujzival, Bodzával és Bakával - együtt a polgárőrségnek már harminchét kuvasza van.

 Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke egyebek mellett azt emelte ki, hogy az alapítvány minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a polgárőrség állatvédelmi tevékenységét. A polgárőr ugyanis nemcsak a közrendet, a társadalmat szolgálja, de példát is mutat a felelős állattartásból, hiszen meg tudják mutatni, hogy "milyen jól szocializáltak, milyen fantasztikusak tudnak lenni a kutyák".

Meg kell találni a kuvasz helyét a mai világban

Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, az Őshonos Magyar Kutyákkal Közjóért Alapítvány alapítója - aki húsz éve nyújtott be határozati javaslatot a kilenc magyar régi kutyafajta nemzeti kincsként való elfogadásáról - az MTI-nek elmondta: szép gesztus, hogy a polgárőrséggel együttműködve évről évre kölyökkuvaszokat kapnak a polgárőrök, mert meg kell találni a kuvasz helyét a mai világban is.

Ezt igyekszünk mi is támogatni, hiszen fontos, hogy ezt a szép, erőteljes magyar kutyát őrző-védő munkára is használjuk

- mondta Simicskó István.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában