többet vásárolunk

2019.02.21. 08:31

Húsra, sörre és sajtra költöttünk a legtöbbet

Erőteljesen növekedett a szénsavas üdítők és az ásványvizek iránti kereslet is a tavalyi évben.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Élelmiszerre 1835 milliárd forintot költött tavaly a lakosság, háztartási vegyi árura és szépségápolási termékekre pedig 448 milliárdot, az előbbi 7, az utóbbi 8 százalékos növekedés az előző évhez képest; az élelmiszerek közül a hús, a sör és a sajt forgalma emelkedett ki – ismerteti a csütörtöki Világgazdaság a Nielsen adataira hivatkozva.

A piackutató tájékoztatásából kiderül, hogy a teljes élelmiszer-forgalom 38 százalékáért az öt legnagyobb kategória értékesítése felelt. A múlt évben a bevásárlások során a legtöbbet, 292 milliárd forintot feldolgozott húsra szánta a lakosság, a sonka, a szalámi és a virsli iránti növekvő kereslet révén 6 százalékkal nőtt a húskészítmények forgalma.

A nemzetközi trendeknek megfelelően Magyarországon is sörforradalom zajlik, ami magával hozza a prémium- és szuper prémium, illetve az ízesített és az alkoholmentes termékek robbanásszerű növekedését. Mindez azt eredményezte, hogy a kiskereskedelmi sörértékesítés 11 százalékkal 150 milliárd forint fölé ugrott.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a sajtokat találjuk, amelyek forgalma 5 százalékkal 102 milliárd forintra nőtt. A negyedik és az ötödik helyen erőteljes növekedéssel a szénsavas üdítőital és az ásványvíz áll – írja a Világgazdaság.

Borítókép: Egy vevő kiszolgálása a pult mögül, Csukáné Gali Fruzsina üzletvezető (j3, takarva) segítségével. A debreceni Gali Fűszer Kft. közel 30 éve vesz részt az utánpótlást jelentő szakképzésben, mert az élelmiszer és háztartási cikkek boltja a helyszíne az eladó és kereskedő tanulók szakmai gyakorlatának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!