kettős trend

2020.09.17. 17:50

Az utasforgalom nagyot zuhant, az áruforgalomban alig van visszaesés Ferihegyen

Több mint kilencven százalékkal csökkent az utasforgalom szeptember első két hetében a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren augusztushoz képest, az áruforgalomban viszont alig tapasztalható visszaesés.

Budapest, 2020. május 9. A Wizz Air Kínából érkezett repülõgépe fedélzetén a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközökkel a Liszt Ferenc-repülõtéren 2020. május 9-én. Kínából ma hét repülõgéppel 5,5 millió védõmaszk, 600 betegõrzõ monitor, 80 lélegeztetõgép és több ezer lélegeztetõgépekhez szükséges felszerelés érkezett az országba. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

A repülőteret üzemeltető Budapest Airport csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint augusztusban közel 400 ezer utas fordult meg a terminálokon. Szeptember egészére vetítve a Budapest Airport 90 százalék feletti visszaesést vár 2019 azonos időszakához viszonyítva.

Több légitársaság már jelezte, hogy a kereslet hirtelen visszaesése miatt a következő hónapban is kevesebb járatot indít, így októberben is 80-90 százalék közötti forgalomvisszaesésre lehet számítani.

A Budapest Airport korábban már lezárta a 2-es terminál több utasforgalmi területét, mostantól pedig a Holiday Lite parkoló sem használható.

Az áruszállításban ugyanakkor alig látszik visszaesés: a január-augusztusi időszakban 84 500 tonna árut kezeltek Ferihegyen, ez alig 3 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest. A forgalom összetétele azonban megváltozott: a hosszútávú járatokkal együtt az alsófedélzeti légiáruszállító kapacitás is eltűnt, elsősorban a dedikált áruszállító járatok szolgálják ki a piaci igényeket: számuk 17 százalékkal nőtt az év első nyolc hónapjában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!