2022.06.09. 15:00
Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb ágazat hazánkban
Az élelmiszeripari ágazatnak napjainkban nem csak a rendkívüli körülmények között kell helytállnia, de a váratlan helyzetekre is reagálnia kell – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet 50 éves jubileumi oklevélátadó ünnepségén.
Az Agrárminisztérium csütörtökön kiadott közleménye szerint a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy
Magyarország élelmiszer-ellátása a kihívások ellenére is folyamatosan biztosított, "kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van."
A magunk mögött hagyott időszakban jelentősen nőtt az élelmiszeripari ágazat támogatottsága. Hozzátette, sikeres csak akkor lehet a terület, ha megfelelő képzettségű és elhivatott munkaerő is rendelkezésre áll.
Az elmúlt öt évtized világosan megmutatta, hogy élelmiszeripari szakembereink munkája megkerülhetetlen és nélkülözhetetlen
– hangsúlyozta a tárcavezető.
Nagy István kiemelte,
a magas színvonalú, versenyképes tudást biztosító oktatás alapköve a sikeresen működő élelmiszerláncnak.
Ebben kiemelkedő szerepe van a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetnek, amely az ország egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, ahol a képzési rendszer átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét, és önálló doktori programmal is rendelkezik.
A miniszter köszönetet mondott az aranydiplomájukat átvevő szakembereknek.
Mert a 21.század versenyét csak úgy tudjuk megnyerni, ha az elődök által lefektetett biztos alapokra építünk, és képesek vagyunk a megújulásra
– zárta beszédét.
Az ünnepségen együttműködési megállapodást kötött egymással a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
A partnerség célja, hogy a felek közös oktatási-kutatási projekteket valósítsanak meg, továbbá a szakmai előremenetel érdekében együttesen mozgósítsák tudásbázisukat és kapcsolatrendszerüket.
Borítókép: Nagy István agrárminiszter. Fotó: MTI/Vasvári Tamás