Elismerés

2023.01.19. 12:42

Csák János kapta az idei Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági nagydíjat

A Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj fokozatát Csák János kulturális és innovációs miniszter, míg junior fokozatát Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és klímapolitika üzletágának vezetője, egyetemi docens vette át Matolcsy Györgytől, a jegybank elnökétől csütörtökön a rendezvény budapesti díjátadóján.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (b) átadja a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj fokozatát Csák János kulturális és innovációs miniszternek az elismerés átadóünnepségén a fővárosban, a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Wekerle Sándor volt pénzügyminiszter és miniszterelnök nevét viselő díjat azok kaphatják meg, akik a modernizációt, innovációt képviselik és a Kárpát-medencei egységes gazdasági építkezést szolgálják – mondta Matolcsy György. Kiemelte, Wekerle Sándor a polgárosodás jelképe volt, azért is fontos személyének és életművének ápolása, "mert széles polgárosodásra épülős korszakot szeretnénk Magyarországon építeni".

A Trianon után elveszett Kárpát-medencei gazdasági egység kizárólag gazdasági, pénzügyi, kulturális és innovációs eszközökkel szerezhető vissza - hangsúlyozta a jegybankelnök. Méltatásában Csák Jánosról azt mondta, életműve azt üzeni, hogy a vállalaton belüli reformok és az ország megújulására való törekvés egybeesik. Most Csák János van abban a helyzetben, hogy egy innovatív Kárpát-medencei egységes teret szervezzen – tette hozzá.

CSÁK János; HORTAY Olivér; MATOLCSY György
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, díjátadó (k), mellette Csák János kulturális és innovációs miniszter, az idei Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj fokozatának kitüntetettje (b) és Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és klímapolitika üzletágának vezetõje, egyetemi docens, aki a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj junior fokozatát kapta az elismerés átadóünnepségén a fõvárosban, a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A miniszter a díj átvétele utáni beszédében úgy fogalmazott, egy ország akkor lehet sikeres, ha az állandó változások mellett megtartja a kulturális, gazdasági és lelki örökségét. Feladatnak nevezte a "kötödések ápolását", a béke és biztonság megteremtését, az egyensúlyok kialakítását, amivel "eljutunk az ősi krédónkhoz, ami az Isten, család, haza".

Hortay Olivér a díj átvételekor megköszönte a jegybank alapítványának támogatását. Az energiapolitikai szakember 2016 és 2019 között a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítványnál PhD kiegészítő képzésen vett részt.

A díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította, az elismerés gondozását a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben vette át, majd 2021-ben állami díjként alapította újra. 

Az elismerést olyan kiemelkedő szakemberek és fiatal tehetségeknek adományozható, akik kimagasló munkájukkal hozzájárulnak a pénzügyi tudatosság fejlesztéséhez, valamint támogatják a fiatalok pénzügyi képzését, ezzel is hozzájárulva a hazai tudástőke növeléséhez.

Tavaly a díj Nagydíj fokozatát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a junior fokozatát Farkas Dezső, fiatal vállalkozó kapta.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában