Csökken a munkanélküliség

2023.06.23. 10:00

Czomba Sándor: a kormány megvédte a munkahelyeket, egyre többen dolgoznak

A kormány megvédte a munkahelyeket, egyre többen dolgoznak, a munkanélküliség csökken; közölte Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca pénteki közleménye szerint – írja az MTI.

MW

Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára expozét tart a magyar munkavállalók bérrendezéséről tartott politikai vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

A kormány a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is megvédte a munkahelyeket, éves alapon 26 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, így 2023 májusában már 4 millió 714 ezren dolgoztak: 2010 óta 1 millióval dolgoznak többen, miközben a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékra csökkent.

A munkanélküliek száma 2010 májusához képest 286 ezerrel mérséklődött, Debrecen és Szolnok összlakosságával egyenértékű számban csökkent – írják a közleményben.

A szaktárca hangsúlyozta: a kormány célja, hogy fenntartsa a dinamikus gazdasági növekedést, megvédje a munkahelyeket, a családokat és a magas beruházási aktivitást.

 

Ennek érdekében 2030-ig 500 ezerrel szükséges növelni a foglalkoztatottak számát, ezt szolgálja a nemrégiben elfogadott, vendégmunkásokra vonatkozó törvény is.

A kormány határozott elvi döntése szerint külföldi munkaerő alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek.

A vállalkozások stabilitása és a munkahelyek megvédése érdekében a kormány gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el,

ami árplafont vezet be egyes szektorokban az áramárra vonatkozóan, valamint lehetővé teszi, hogy a gyógyszerforgalmazók, beruházásaikat figyelembe véve, leírják az extraprofitjuk felét – emelték ki a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában