Corvinus-projekt

2023.06.27. 11:37

Már a harmadik kutat fúrják a békési gázmezőn

A Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen februárban állt termelésbe az első kút; Nyékpuszta mezőn a napokban ért véget a második fúrása, és már nekiláttak a harmadiknak is. A belföldön elérhető források fokozott hasznosítása erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel kedden.

MW

Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Lehoczky Péter

A békés vármegyei Nyékpuszta mező kitermelése az MVM-csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A Corvinus-projektet a kormány 2022 nyarán kiemelt beruházássá nyilvánította. Az első kutat idén februárban állították üzembe, abból mostanáig mintegy 15 millió köbméter földgázt és nagyjából tizedannyi kondenzátumot termeltek ki. 

Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én
Fotó: Lehoczky Péter / Forrás: MTI

 

A becslések szerint a már felszínre hozott mennyiségeknek akár a tízszerese is hozzáférhető lehet az első kútból

- ismertette a minisztérium.

A második kút fúrását a 4500 méteres kúttalpmélység elérése után a múlt héten fejezték be. Jelenleg a kútkiképzés és a júliusra várható termelési teszt előkészítése ad feladatot a szakembereknek. A termelésbe állítás tervezett ideje 2023 ősze. A legújabb fejleményként megindult a harmadik kút fúrása is. A megcélzott 4200 méteres mélységet mintegy két hónap alatt érhetik majd el - tették hozzá.

A tárca megjegyezte, hogy a kormány a kitettségek mérséklése érdekében a lehető legnagyobb arányban belföldön elérhető forrásokból tervezi fedezni a hazai energiaigényeket. 

A földgáz szerepét a távfűtésben egyre több helyen veheti át a földhő. Az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosításában kiegyenlítő kapacitásként tartósan szükség lesz a gázra. A kimagasló kapacitású hazai gáztárolókban már jelenleg is a 2021-es lakossági fogyasztást meghaladó mennyiségű készlet áll rendelkezésre, a betárolás folyamatos. A kitermelés fokozása is hozzájárul a magyar családok és vállalkozások biztonságos ellátásához - írták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában