Magasan tartják az inflációt

2023.06.15. 16:30

Nagy Márton: a vállalatokat ki kell szabadítani a fixáras áramszerződések csapdájából

A vállalatokat ki kell szabadítani a fixáras áramszerződések csapdájából, mert a magas árakon megkötött szerződések a gazdasági növekedést csökkentik, az inflációt pedig magas szinten tartják - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön a Balatonalmádiban rendezett 16. Magyar Jogászgyűlésen.

MW

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a 16. Magyar Jogászgyűlés nyitónapján Balatonalmádiban 2023. június 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Nagy Márton elmondta: a kormány már dolgozik a részleteken, hogy az áramkereskedőkkel megkötött szerződéseket felülvizsgálja, azokba szükség esetén beavatkozzon. Jelezte, hogy a jövő héten bejelentések lesznek ezzel kapcsolatban.

A tárcavezető szerint amennyiben nem a kereskedő volt a hibás, hanem a cég, akkor is szükséges beavatkozniuk, mert a magas áramárak további recessziót és magasan megragadó inflációt hozhatnak.

Nagy Márton közölte, hogy a magyar vállalkozások egy- és kétéves, fix árakon kötött szerződéseinek átlagára 250 euró megawattóránként, miközben a tőzsdei árak 100 euró körül alakulnak jelenleg, ami makroszinten torzulást hoz a magyar gazdaságnak.

A miniszter rámutatott, hogy az áramár csökkenése a változó árakkal kötött szerződések esetében gyorsan megjelenik, míg a fixáras kontraktusok esetében nem. Ráadásul Magyarországon az utóbbiak több mint fele 200 euró vagy afölötti áramárat tartalmaz, de akadnak 500 euró felettiek is, ami már ötszörös költséget jelent a jelenlegi tőzsdei árakhoz képest, és ezek az árakban jelennek meg, hiszen ma már az energiaköltség a vállalatok költségszintjeiben ugyanakkora, mint a bérköltség.

Nagy Márton elmondta, hogy a cégek 19 százaléka kötött szerződést az energiakereskedőkkel változó áron, ők a teljes mennyiség 61 százalékát fogyasztják el, míg a maradék 39 százalék fix árakon szerződött. 

A fixáras szerződésekkel leginkább "sújtott" iparág az irodabérleti piac, a második pedig az élelmiszeripar, 

de gyakorlatilag minden ágazatban jelentkezik a probléma - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában