Statisztika

2023.08.05. 12:29

Magyarország a negyedik gazdaságilag legaktívabb tagállam egy uniós felmérés szerint

A Mandiner által szemlézett felmérés kimutatta azt is, hogy az unió lakosságának 18 százaléka inaktív, tehát olyan polgár, aki sem az oktatásban, sem a munkaerőpiacon nem jelenik meg.

MW

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Érdekes képet rajzolt fel helyzetéről az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) július elején publikált adatai. Ezen adatok azt mutatják, hogy 

az unió lakosságának 18 százaléka inaktív, tehát olyan polgár, aki sem az oktatásban, sem a munkaerőpiacon nem jelenik meg.

 Azonban az arányok országonként eltérnek. 

Az eredmények 

Az idei első negyedéves statisztika alapján a 15–64 év közöttiek körében tízből valamivel több, mint nyolc ember volt jelen a munkaerőpiacon a vizsgált időszakban (81,8 százalék). 

Közülük 76,7 százalék számít foglalkoztatottnak, míg 5,1 százalékuk regisztrált munkanélkülinek.

 Viszont ebből az is kiderül, hogy 18,2 százalékuk kívül esik az EU munkaerőpiacán. A tagállamok között is megoszlik az arány. A legrosszabb helyzet Romániában mutatkozik, ahol 25,8 százalék a munkaerőpiacon kívül esők aránya.

Szintén tragikus képet fest ez az arány Olaszországban (25,6 százalék), Görögországban (22,8 százalék), Horvátországban (21,8 százalék), valamint Belgiumban (19,6 százalék).

A jó példák 

Nagyon jó a helyzet viszont Svédországban (8,3 százalék), Észtországban (12,3 százalék), valamint Csehországban (13,6 százalék). Hazánk szintén majdnem felkerült a dobogóra, hiszen nálunk ez az arány 13,9 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában