Energiaválság

2023.09.13. 09:39

A korábbi éves lakossági felhasználás másfélszerese van már a gáztárolókban

A kormány intézkedéseinek köszönhetően még az előzőnél hidegebb télben is nagy biztonsággal garantálható a magyar családok zavartalan földgázellátása. A kimagasló kapacitású hazai tárolók töltöttsége 93 százaléknál utolérte az uniós átlagot – jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

MW

A Magyar Földgáztároló Zrt. MFGT kardoskúti Földalatti Gáztároló telephelye

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Móricz Sabján Simon

A valós helyzetet jobban tükröző, fogyasztással arányos mutatót vizsgálva a hazai adat továbbra is több mint kétszeresen múlja felül az európai középértéket. A betárolt készlet már a másfélszerese a nemzetközi energiaválság előtti, 2021-es éves lakossági fogyasztásnak – tették hozzá.

A megfelelő téli felkészülés érdekében április óta folyamatosan zajlik a betárolás a hazai gáztárolókba. Az Európai Unió november elsejére írt elő 90 százalékos kötelező feltöltési arányt az érintett tagállamok számára. 

Magyarország ezt a szintet már augusztusban elérte, mostanra az uniós átlaggal lényegében megegyező, 93 százalékos mutatóval rendelkezik.

Az EM kiemelte, hogy a készletmennyiségekről gyakorlatiasabb képet ad, ha azokat nem az eltérő tárolókapacitásokhoz, hanem az adott ország korábbi felhasználásához mérjük. Magyarország esetében a teljes fogyasztáshoz viszonyított mutató a 60 százalékot közelíti. 

A hazai adat a szűk uniós élmezőnybe tartozik, kétszer magasabb az európai átlagnál.

A kizárólag a háztartásokra szűkített arány értelemszerűen még kedvezőbb.

Emlékeztetnek: 

a nemzetközi energiaválság mindenütt a fogyasztás visszafogását hozta magával. Tavaly a megelőző évhez képest mintegy 17 százalékkal kevesebb gázt használtak fel Magyarországon. 

A 2021-es lakossági igényekhez mért tárolói töltöttség mostanra meghaladta a 150 százalékot. Így már jóval a fűtési szezon előtt, kizárólag belföldi forrásból is bőséges, 6 milliárd köbméteres készlet áll rendelkezésre ahhoz, hogy a magyar családok egy fagyosabb télen, keményebb mínuszokban is melegen tarthassák otthonaikat.

A kormány nemcsak az ellátás biztonságáról gondoskodik, hanem a rezsivédelemmel mérsékli a háztartások energiaköltségeit is. 

Az egyedülálló intézkedésnek köszönhetően a magyar családok kapják a legolcsóbban az áramot és a gázt Európában. 

A kormány a háborús időkben is megvédi, az átlagfogyasztásig fenntartotta a rezsicsökkentést, amelynek kiadásait a jövő évi költségvetésbe is betervezte. Az adatok szerint a rezsivédelem működik.

Az első teljes rezsiévben, tavaly augusztustól idén július végéig a földgázszolgáltatásban a fogyasztási helyek 86 százaléka, a villamos energia esetében pedig 79 százalékuk maradt az átlagfogyasztási sávhatár alatt

– ismertette az Energiaügyi Minisztérium.

Németh Szilárd: Európában Magyarországon a legolcsóbb a háztartási energia

A rezsicsökkentésnek köszönhetően Magyarországon a legolcsóbb a háztartási energia Európában – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal augusztus 31-ével zárult adatsora továbbra is azt mutatja, hogy - a rezsicsökkentésnek köszönhetően - a magyarok kapják Európa legolcsóbb háztartási energiáját. Az átlagfogyasztás mértékéig minden magyar háztartás havonta 181 ezer forintot spórol meg – közölte Németh Szilárd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában