Sikeres intézkedések

2024.03.08. 11:04

Az infláció összeomlása intenzíven támogatja a reálbérek növekedését

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján 2024 februárjában 3,7 százalékra mérséklődött az infláció. A kormány már októberre egy számjegyűre szorította vissza az áremelkedés mértékét, ami januárra 3,8 százalékra mérséklődött. Így 2024. elejére a magyar infláció gyakorlatilag összeomlott, kevesebb, mint hatodára esett vissza, és ez a csökkenés folytatódott februárban – értékelte a legfrissebb adatokat közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

MW

Az infláció sikeres letörését követően a kormány már minden erejével a gazdasági növekedés helyreállítására fókuszál

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

A háztartási energia ára éves alapon 9,0 százalékkal csökkent, ezen belül a vezetékes gázért 19,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 2,0 százalékkal kerültek kevesebbe, csökkent a használt személygépkocsik ára is 10,5 százalékkal, a járműüzemanyagok pedig 2,4 százalékkal lettek olcsóbbak. Emellett számos élelmiszer ára csökkent 2024. januárjához képest: a baromfihús 1,3 százalékkal, a sertéshús 1,2 százalékkal, a tojás 1,5 százalékkal, a cukor 3,4 százalékkal kerül kevesebbe, mint az előző hónapban – idézte a KSH adatait az NGM.

NAGY Márton
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az adatokat értékelve a közleményben kiemelte, 

az infláció összeomlása annak köszönhető, hogy a kormány olyan célzott és eredményes intézkedéseket vezetett be, mint az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás.

A miniszter kifejtette, hogy a szeptemberi fordulat óta ismét nőnek a reálbérek, köszönhetően az infláció folyamatos mérséklődésének, továbbá a decemberi 15 százalékos minimálbér, valamint 10 százalékos garantált bérminimum emelésnek, és ezt fogja tovább erősíteni a pedagógus béremelés és az általános bérdinamika is.

 2024-ben, a tartósan alacsony inflációt és az idei évre vonatkozó bérajánlatokat figyelembe véve akár 5-6 százalék feletti mértékben is emelkedhetnek a reálkeresetek

– vélekedett a miniszter.

Az infláció sikeres letörését követően a kormány már minden erejével a 2024-es év fő feladatára, a gazdasági növekedés helyreállítására fókuszál. Ennek eléréséhez a hazai munkaerő-tartalékok mozgósításával tovább kell fokozni a 15-64 éves korosztály munkaerőpiaci aktivitását, a beruházási rátát 25 százalékos szint felett kell tartani, valamint a fogyasztói bizalom erősítésével és az óvatossági motívum oldásával helyre kell állítani a lakossági fogyasztást – ismételte meg.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában