Csoda terem Tokajban

2024.05.13. 12:02

Ő lett idén a Borászok Borásza

Bárdos Sarolta tokaji borászt választották a Borászok Borászának a köztársasági elnök fővédnökségével megtartott gálán április 27-én, ezért május 10-én ő kaphatta a 18. csillagot a budapest-belvárosi Zrínyi utcában.

MW

Bárdos Sarolta, a 2024-es év Borászok Borásza díjazottja, Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos és Heimann Zoltán szekszárdi borász

Forrás: Borászok Borásza

A díj hagyományai szerint ugyanis a Szent István-bazilika előtti sétányon a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány minden évben elhelyez egy talapzati emlékművet az újdonsült Borászok Borásza tiszteletére – emlékeztet az idei eseményről hírt adó cikkében a Magyar Nemzet.

A Sulyok Tamás által megnyitott nagyszabású díjátadó gála keretein belül Bárdos Sarolta tokaji borászt választották meg a 18. Borászok Borászának.

A Rókusfalvy Pál által alapított nívós elismerés szabályai szerint a díjjal semmilyen anyagi juttatás nem jár, de a hatalmas megtiszteltetésről egy köztér is „hírt ad”. Budapest belvárosában, a Szent István-bazilikával szemközti Zrínyi utcában található ugyanis a Borászok Borásza Csillagok sétánya, itt lehet megtekinteni azokat a csillagos emlékműveket, amelyek a Borászok Borászai előtt tisztelegnek. Olyan borászok nevét lehet itt olvasni, mint Demeter Zoltán, Szepsy István, Lőrincz György vagy Bussay László, Figula Mihály és Bodó Judit.

Bárdos Sarolta csillaga a Borászok Borásza sétányán
Forrás: Borászok Borásza

Ettől az évtől pedig Bárdos Sarolta neve is ott lesz a Csillagok Sétányán, mivel május 10-én már az ő tiszteletére gyűltek össze a családtagok mellett a díj gondozói, a győztes számos tisztelője és borbarát, hogy fölavassák a 18. csillagot, és koccintsanak az új Borászok Borászára.

BÁRDOS Sarolta; HEIMANN Zoltán
Bárdos Sarolta, a tokaji borvidék borásza a díj átvételekor a budapesti New York Palotában rendezett díjátadón 2024. április 27-én
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Borászok Borásza: Tokajban csoda terem

Bárdos Sarolta a díj április végi átvételekor az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott:

Tokajban jó bort készíteni kötelesség. Mint ahogyan az is – fűzte hozzá –, hogy ápoljuk hagyományainkat, és a világ minden részére eljuttassuk azt az üzenetet, hogy Tokajban csoda terem a szőlőtőkéken.

Hallgassa meg a Boon.hu borsod-abaúj-zempléni hírportál Bárdos Saroltával készített beszélgetését:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában