Ország-világ

2021.01.25. 10:52

Sokféle oltóanyag készül majd a debreceni oltóanyaggyárban

Jelentette ki Kósa Lajos, a megyeszékhely egyes számú körzetének országgyűlési képviselője, az operatív törzs tagja.

A politikust a haon.hu kérdezte, a Debrecenben megépülő vakcinagyárról és a hazai fejlesztésű, koronavírus elleni oltóanyagról.

Kósa Lajos elmondta, 55 milliárd forint állami finanszírozással egy-másfél év alatt megépül a vakcinagyár az egyetemi ipari parkban, a Vezér utcán. Emellett az állam egy oltóanyagok fejlesztésére, kutatására alkalmas bázist is létrehoz. Mindehhez az egyetem adja a szakértelmét és a tudományos hátterét.

Debrecenben az ipari háttér és a szakképzett munkaerő adott, a gyógyszergyártás hagyományosan jelen van, és a gyógyszervegyészeti szakemberképzés is több évtizedes múlttal rendelkezik. Gondoljunk a Tevára, a Richterre vagy a Vegyipari Szakközépiskolára.

A beruházás jelenleg az előkészítés, tervezés fázisában van. – A Debreceni Egyetem ma az ország egyik legjobban fejlődő és legszínvonalasabb egyeteme. Mint közismert, az egyetem modellváltásban gondolkodik, minden létező egyetemi fórum – ideértve a hallgatókat is – egyhangúlag kérte a kormánytól, hogy hadd térjen át alapítványi fenntartási formára. Ez egyebek mellett azzal jár, hogy az egyetem, illetve a fenntartó alapítvány hatalmas vagyontömeg tulajdonosa lesz. Nem tartom kizártnak, hogyha elkészül a vakcinagyár, az is az egyetem tulajdonába kerülhet.

Sokféle vakcina készül majd itt

A koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy szükség van egy nemzeti vakcinagyárra, hiszen a bajban igazából csak magunkra számíthatunk – mutatott rá Kósa Lajos országgyűlési képviselő.

Kevésbé ismert, hogy bár Magyarországon a gyógyszeripar fejlett, vakcinagyártás nem folyt az országban. Ebből következően például mindenkit, aki a gyermekkori kötelező oltásokat megkapta, Oroszországban gyártott oltóanyaggal oltottak be. Minden érv amellett szólt, hogy Magyarország is hozza létre a saját vakcinagyártó kapacitását. A kérdés már csak az, hogy hol. Jelentkező természetesen több is volt, de

összességében Debrecen az a város, ahol minden feltétel egyszerre van jelen.

Nemzetközi repülőtér, kitűnő közlekedés, versenyképes infrastruktúra, valódi univerzalitást jelentő egységes egyetem, szakképzett munkaerő, ipari, tudományos háttér, remek urbanizációs adottságok. Tulajdonképpen ezek a feltételek még a fővárosban – tudja, a másikban (jegyzi meg nevetve Kósa) – vannak jelen, de ott nincs olyan egységes egyetem, mint Debrecenben, tekintettel arra, hogy a Semmelweis szakegyetem.

Mint azt részletezte a politikus, Debrecen az elmúlt több mint két évtizedben olyan fejlődési pályára állt, hogy ma az ország legjobban fejlődő nagyvárosa. Ezt egyébként a Financial Times által Debrecennek ítélt díjak is bizonyítják.

Debrecen természetesen nemcsak piaci befektetők, hanem az állami beruházások esetében is a legjobb körülményeket és feltételeket biztosítja.

Egy vakcinagyárat úgy kell megépíteni, hogy az összes szóba jöhető igényt ki tudja szolgálni, a humángyógyászattól az állatgyógyászatig bezárólag. Tehát szó sincs arról, hogy ez a gyár dologtalan maradna, ha elmúlik a Covid-járvány, illetve a beoltottság előrehaladtával kevesebb igény lenne a Covid elleni vakcinára.

Óriási lehetőségek vannak az oltóanyaggyártásban, és ez a világpiacon pontosan megfigyelhető. Ezt szeretnénk kihasználni – tette hozzá Kósa Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!