Botulizmus

2024.01.31. 06:25

Nyolc kisgyermek került kórházba ételmérgezés miatt, többnek súlyos az állapota

Nagyon veszélyes betegség, és ezekben a hónapokban szokott bajt okozni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Nyolc Temes megyei kisgyermeket utaltak kórházba ételmérgezés gyanújával, közülük ketten súlyos állapotban vannak, folyamatos megfigyelés alatt állnak. A megbetegedett gyerekek három és hét év közöttiek – írta meg a maszol.ro nyomán a Bors.

A gyerekeknél a súlyos, bakteriális ételmérgezés jellemző tünetei mutatkoztak, hatuknál nyelési nehézségek és szemhéjcsüngés, két esetben levertség, álmosság és emésztési zavar jelentkezett. 

Mindannyian megkapták az ellenszérumot, azután az állapotuk jelentős mértékben javult, de még néhány napig kórházban maradnak megfigyelésre. Egyelőre nem tudni, mi okozta a fertőzést.

A temesvári egészségügyi igazgatóság (DSP) vizsgálatot folytat az ügyben. Cristian Oancea kórházigazgató elmondta, hogy minden gyerektől mintát vettek, és elküldték a temesvári egészségügyi igazgatósághoz, onnan pedig a bukaresti Cantacuzino Intézetbe. Az igazgató elmondta,

 kevesebb mint fél éven belül már másodszor küzdenek ezzel a betegséggel Temesváron. 

Ellenszérumot a környező megyék kórházaiból is kértek, és még mindig tartanak néhány dózist készenlétben Marosvásárhelyen, hogy szükség esetén azonnal átszállítsák Temesvárra.

Ezt a súlyos bakteriális ételmérgezést az esetek nagy részében a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász és disznósajt által kapják el az emberek. Napjainkban, a szigorú élelmiszer-ellenőrzéseknek köszönhetően csak szórványosan fordul elő.

A toxin egyes idegek bénulását okozza, kezdetben a szemgolyó és a szemhéjak mozgatásáért felelős idegekét, majd a nyelésért felelős idegekét, végül súlyos formában a légzőizmokét, ami halálhoz vezethet. A betegséget okozó baktérium csak anaerob körülmények között növekszik az élelmiszerekben, és spórákat képez, amelyek elpusztításához 120 Celsius-fokos hőkezelésre van szükség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában