a Richard Wagner Múzeumban

2021.07.16. 12:39

Először mutatják be A bolygó hollandi eredeti partitúráját

Az idei Bayreuthi Ünnepi Játékok megnyitásakor állítja ki első alkalommal A bolygó hollandi eredeti, kézírásos partitúráját a múzeum.

A 414 oldalas, a zeneszerző által írt kottát a Villa Wahnfried alagsorában lévő múzeumban állítják ki – közölte az intézmény.

Idén július 25-én kezdődnek az ünnepi játékok, a megnyitó előadás A bolygó hollandi lesz az orosz Dmitrij Csernyakov rendezésében. Az operát első alkalommal vezényli nő Okszana Linyiv ukrán karmester személyében.

Az 1840-es A bolygó hollandi Richard Wagner negyedik befejezett operája. Wagner maga nevezte borítóján a művet „romantikus operának”. A múzeum információi szerint nem tudni, mikor és hol ismerte meg a zeneszerző a bolygó hollandi legendáját.

A librettó alapját Heinrich Heine Schnabelewopski úr emlékei című regénytöredékének egyik részlete adta.

Mivel Wagner eredetileg azt remélte, művét a párizsi Opera számára komponálhatja, a szövegkönyv első változata 1840 májusában – Wagner művei közül egyedüliként – franciául íródott.

A Tannhäuser után A bolygó hollandi az a mű, melyet Wagner a legtöbbször átdolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!