Hazatért magyarok

2023.06.17. 14:30

A nagyközönség által eddig soha nem látott magyar portrékból nyílt tárlat

Hazatért magyarok címmel 17-19. századi magyar történelmi személyiségek eddig külföldön lappangó, korábban soha ki nem állított portréit ismerhetik meg az érdeklődők szerdától a Nemzeti Portrétár budapesti kiállítótermében; a tárlaton 14, magángyűjtők által megvásárolt és többek között Ausztria, Olaszország, valamint Svájc műtárgypiacairól hazahozott alkotást lehet megtekinteni.

MW

Érdeklődő a Hazatért magyarok című kiállítás megnyitóján a Nemzeti Portrétár kiállítótermében 2023. június 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A tárlat felhívja a figyelmet a magyar történelmi emlékezet szempontjából fontos értékeket megőrző magángyűjtők tevékenységére, akiknek a munkája nélkül számtalan kiemelkedő alkotást nem ismerhetne meg a nagyközönség – emelte ki a kiállítás megnyitóján L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. 

L. SIMON László
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mutat egy Franciaországból érkezett, feltehetően Bornemisza Jánost ábrázoló festményt a Hazatért magyarok című kiállítás megnyitóján a Nemzeti Portrétár kiállítótermében 2023. június 14-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A Magyar Nemzeti Múzeum minden olyan kezdeményezést támogat, amely a magyar történelmi múlt tárgyi emlékei érdekében történik – mondta L. Simon László, hangsúlyozva, hogy az intézmény az utóbbi hónapokban vásárolta meg többek között Koháry Ferenc királyi személynöknek a Hazatért magyarok című kiállításon megtekinthető arcképét is.

A tárlaton látható - nyolc magángyűjtő, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum birtokában lévő - 14 alkotás korábban hosszú évtizedekig külföldön, magángyűjtőknél volt

 – mondta Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár főtitkára, hozzátéve, hogy ezek a portrék korábban kiállítva és publikálva sem voltak.

A Nemzeti Portrétár az utóbbi években magángyűjtők segítségével különös figyelmet fordít a külföldi műtárgypiacon felbukkanó, magyar vonatkozású történelmi arcképekre.

 A Nemzeti Portrétár kutatói a segítenek az ábrázolt személy meghatározásában, a kép történetének kutatásában, valamint céljuk az így megszerzett képek publikálása, kiállítása, annak érdekében, hogy a műtárgy részese lehessen a magyar történelmi múlt tárgyi bizonyítékainak

 – tette hozzá Reicher Péter, hozzátéve, hogy a Nemzeti Portrétár digitális adatbázisa minden érdeklődő számára ingyenesen elérhető.

A jelenlegi kiállításon a 14 alkotás, többek között Illésházy István, Trencsén vármegye főispánja; Atzél István királyi személynök; Wrancsics Pál huszárezredes; Chernel György császári és királyi kamarás; gróf Csáky Anna, valamint Kraudy Erasmus potréit mutatják be a nagyközönség számára.

A július 10-ig a Nemzeti Potrétár Bartók Béla úton található kiállítótermében megtekinthető tárlat az Agrárminisztérium által meghirdetett Hungarikum pályázat eredményeként jött létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában