Szövőszék

2023.09.13. 10:00

Hevesen rendezik meg a XI. Nemzetközi Szőtteskonferenciát

A Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány a Hagyományok Házával együttműködésben szeptember 15-17. között szervezi rendezvényüket, amely immár hagyománnyá vált a városban. Az előkészületekről Báder Miklósné, az alapítvány kuratóriumának elnöke számol be.

MW

Forrás: Hagyományok Háza

A konferenciát két helyszínen szervezik meg. Az előadásokat a Hevesi Művelődési Központban, a gyakorlati foglalkozások egy részét pedig a Radics udvarban tartják. Az utóbbi a hevesi hagyományőrzés emblematikus helye, hiszen a Radics Kúria ad otthont a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet központjának, az Alapítvány állandó kiállításának, valamint a Csillagvirág Népművészeti Egyesület alkotóházának.

A konferencia gondolata három évtizedre tekint vissza. 1990-ben került Hevesre az Országos Szőttespályázat, amihez később kapcsolódott a Nemzetközi Szőtteskonferencia. Itt kell megemlítenem Dr. Hofer Tamásnak, a Néprajzi Múzeum főigazgatójának és feleségének, Dr. Flórián Máriának a nevét. A néprajzkutatók javasolták, hogy az országos szőttespályázat kiállításának megnyitóján ne csak a legnívósabb alkotásokat mutassuk be, de a szakma kiváló kézműveseinek találkozója legyen az elkövetkezendő feladatok fóruma is. 

– mondta Báder Miklósné, majd hozzátettem hogy:

 a gondolatot tett követte, és megrendeztük az első találkozót. A tennivalókat, valamint a Kárpát-medencében meglévő, általunk alkalmazott értékeket számba véve a rendezvényt nemzetközi szimpóziummá bővítettük.

Napjainkban az „újragondolás” időszakát éljük, ennek megfelelően az eredeti forrásanyagokból a mai kor igényeinek megfelelő funkcionális tárgyakat, tárgyegyütteseket tervezünk. A jelenlegi konferencián is ezek tervezésére és alkalmazására keressük a módszereket, ugyanakkor új gondolatként beszélünk a régi szőttesek újrahasznosításáról is

 – emelte ki a kuratórium elnöke.

A mintegy száz fős hallgatóság a szakma legkiválóbbjai és a szakmai fejlődésre súlyt fektetők soraiból kerül ki. Nyolc előadót kértek fel az elméleti előadások megtartására. 

Nagyon fontos szerep jut a gyakorlatok vezetőinek, akik ugyanolyan nagy értékű tudás birtokában vannak, és mind a módszereket, mind az alkalmazható technikákat, eszközök ismeretét megoszthatják a szakágban dolgozókkal. Ennek megfelelően a konferencia időtartamának felét az elméleti ismeretek, másik felét a gyakorlati ismeretek elsajátítása tölti ki. A találkozó egyben fórum is, így nagyon nagy szerep jut a személyes beszélgetéseknek és konzultációknak

– fogalmazott Báder Miklósné.

A Hagyományok Háza Kárpát-medencei Hálózattal szoros kapcsolatot ápolunk. A vajdaságiak már az első alkalommal csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz, előadóink és vendégeink voltak az erdélyi és felvidéki szakmai barátaink. A Kárpát-medencéből idén mintegy húsz fő érkezik, Kárpátaljáról először várunk vendégeket.

– mondta a kuratórium elnöke

Minden konferencia anyagából kiadványt jelentetnek meg, ezeket az összeállításokat határon belül, és külhonban is nagyon sokan,– például a szakkörökben, az OKJ-s képzésekben és a művészeti iskolákban – is tananyagként használják.

A Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet 1951-ben alakult. Az országban jelenleg egyetlenként ma is közel 50 főt foglalkoztat, akik részben a központi műhelyekben, részben a saját lakásukban, bedolgozóként végzik a munkájukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában