Kifogyhatatlan kincs

2024.03.09. 14:49

A népművészet élő energiamező

Szentmártoni János a Néptáncantológia című rendezvényen örömtelinek nevezte, hogy a három évtizedes múlttal rendelkező Néptáncantológia akkor is él, amikor napjanikban globális szinten folyik az értékek, a hagyományok megkérdőjelezése.

MW

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium mûvészetért és közösségi mûvelõdésért felelõs helyettes államtitkára beszédet mond a 30 éves Martin György Néptáncszövetség rendezésében megtartott Néptáncantalógia címû elõadás elõtt az Operettszínházban 2024. március 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A népművészet, a népi hagyomány elevenen élő energiamező, energiatér, amely körbe vesz minket, bennünk és velünk létezik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára szombaton a Néptáncantológia című rendezvényen mondott köszöntőjében.

Szentmártoni János a Martin György Néptáncszövetség szervezésében a Budapesti Operettszínházban megvalósuló eseményen, a néptáncosok országos ünnepén tartott beszédet.

A népi kultúra ősi anyanyelvünk, néptáncnyelvünk, népdalnyelvünk, kézműves nyelvünk összessége. Mélységes mélyen múltunkban gyökerező néptánckincsünk kifogyhatatlan és egyedülállóan gazdag

 - szögezte le a helyettes államtitkár.

Szentmártoni János örömtelinek nevezte, hogy a három évtizedes múlttal rendelkező Néptáncantológia akkor is él, amikor napjanikban globális szinten folyik az értékek, a hagyományok megkérdőjelezése.

Azok a fiatalok, akik a néptáncot választják, pajzsot emelnek a kezükbe. Ezen a pajzson címere van a közösségi lét erejének, a művészet semmihez sem fogható csodájának, és a kitartó, kemény munkának. Ezeknek a fiataloknak válaszaik lesznek a kor kihívásaira, tudni fogják, kik ők, honnan jöttek és merre tartanak

 - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a néptánc szellemi, lelki és fizikai tartást ad, az identitást gyémántszilárdságúvá keményíti, megtanítja emelt fővel, tudatosan, méltósággal megélni nemzeti hovatartozásunkat. Szentmártoni János felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális forgószélben felbecsülhetetlen értékkel bír a jelenléti közösségi élmény, a közös munka, a veríték árán elért siker megtapasztalása.

A salgótarjáni Szinvavölgyi Néptáncműhely tagjai a 30 éves Martin György Néptáncszövetség rendezésében megtartott Néptáncantalógia címû előadáson az Operettszínházban 2024. március 9-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

"Szívmelengető, hogy az országban a népművészeti fesztiválok, seregszemlék, szakmai programok száma egyre növekszik, dinamikusan erősödnek, gyarapodnak a hagyományőrző alkotóközösségek, művészi csoportok, és a táncházmozgalom újra reneszánszát éli" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Elhangzott, fiatalok tízezrei járják a táncot Kárpát-medence-szerte és a tengeren túl. Úgy vélte, a művészi élményen túl azért jó részt venni évről évre a Néptáncantológia közösségi ünnepén, mert erőt meríthetünk a jövőbe vetett hitből.

"A Néptáncantológia több évtizede esszenciáját adja néptáncanyanyelvünk gazdagságának, ez a lenyűgöző, nagyszabású műsor nemzeti kultúránk diadalmas és büszke ünnepe" - mondta Szentmártoni János.

Az amatőr néptáncosok országos szakmai szövetségeként 1993-ban alakult Martin György Néptáncszövetség harminc éve rendezi meg a Néptáncantológiát, a néptáncosok országos, téli ünnepét. A válogatás érdekessége, hogy mindössze egyetlen alkalommal kerül közönség elé. A reprezentatív bemutatón az elmúlt esztendő kiemelkedő néptáncegyüttesei, alkotói, legjobb koreográfiái szerepelnek.

Az előadás résztvevőit a néptáncosok országos szakmai szervezete, a Martin György Néptáncszövetség minden évben pályázat útján választja ki. A műsorban idén tizenhárom táncegyüttes, valamint a békéscsabai szólótáncfesztivál díjazottjai, összesen több mint ötszáz néptáncos és népzenész lép színpadra és eleveníti meg a Kárpát-medence népművészetét.

A műsor rendezője Diószegi László, az esemény támogatója a Csoóri Sándor Program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában