Életmód/fogyókúra

2017.07.10. 00:30

Dinnye: a nyár fogyasztószere – vagy mégsem?

Egy szelet jégbe hűtött dinnyeszeletnél kevés jobb dolog van a nyári hőségben. De vajon tényleg csodaszer, és leolvadnak a kilók tőle?

Bihari Brigitta

Forrás: Shutterstock.com

 

Forrás: Shutterstock.com

A héten már hazai dinnyét is szüreteltek, árusítottak a piacokon, szezonja van. A gyümölcsben sok a a C-vitamin, így erősíti az immunrendszerünket, javítja a koncentrálóképességünket. A benne lévő B6-vitamin segíti a szervezetbe kerülő fehérjék hasznosítását. A karotin és likopin pedig serkenti az agyműködést, fokozza az idegsejtek tápanyagtartalmát, és rákmegelőző hatású is. Rengeteg benne a rost, ami segíti a belek tisztulását, és 95 százaléka víz, így könnyen emészthető, mégis eltelít.

Desszert helyett kiváló a dinnye
Forrás: Shutterstock.com

Semmilyen egyoldalú táplálkozás, így a dinnyefogyasztás sem egészséges hosszútávon. Diétás megfontolásokból – csak dinnyét fogyasztani – maximum három napig érdemes, utána hiánybetegség alakulhat ki. Ennyi idő alatt pedig előidézhető némi fogyás, de nem tudunk megszabadulni az évek alatt lassan felcsúszó kilóktól. Viszont tökéletesen alkalmas lehet a szervezet megtisztítására, az emésztés felgyorsítására, aminek köszönhetően könnyebben tudunk fogyni a későbbiekben. Illetve ha például a gyümölccsel váltjuk ki a desszertet, cukros üdítőket, nassokat, már sokat elértünk.

A mozgás a legjobb alakformáló
Forrás: Shutterstock.com

A legbiztosabb módja a fogyásnak továbbra is a mozgás és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, ami hosszú távon eredményes, nem okoz jojo effektust, csak jó közérzetet. Ebbe az életmódba viszont mindenképp belefér a hazai lédús dinnye is; szeletelve, turmixnak, fagylaltnak is akár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!