40 ÉVE A SZÍNPADON

2018.08.14. 11:30

Tinik és idősek is imádták a Korda házaspárt a tiszavárkonyi bulin

Ki előtt ne csengene ismerősen Korda György és Balázs Klári neve? A közkedvelt művész házaspár szombaton Tiszavárkonyban adott nagy sikerű koncertet. De mi lehet vajon a népszerűségük titka?

Kovács Berta

Balázs Klári és Korda György szerint a színpadon mindig csodálatos hangulat alakul ki

Fotó: Kovács Berta

– Ezt igazából a közönség tudná megmondani, azok, akik a hőség vagy a zuhogó eső ellenére is szép számban ott vannak a fellépéseinken, akárhová megyünk is. De egy művésznek igazi értékmérője mindig a közönség – vélekedett Korda György.

– Időnként azért elárulják fotózkodás, autogramosztás közben, hogy azt érzik, nagyon szeretjük őket – tette hozzá Balázs Klári. – És ez így is van. Gyuri szokta mondani, ő mindent a közönségtől kapott, de én is azt vallom, hogy ők a legfontosabbak. A fellépés olyan, mint egy szeánsz: az ember kimegy a színpadra, ahol megteremtődik egy csodálatos hangulat, s ez annyira feltölti az embert! A nézők is azt mondják, ők is ugyanezt érzik.

Klárika azt is elárulta, amikor elkezdtek közösen énekelni, ő tele volt félelemmel. ­Aggódott, hogyan fogják majd őt fogadni egy sztár mellett, főleg a női rajongók, attól tartott, utálattal. De kellemesen csalódott, s ezt nagyon nagy dolognak érzi.

Művészetükön nem fog az idő: korosabbak és tinédzserek egyaránt rajonganak értük, aminek Várkonyban is jelét adták. Tizenéves lányok is lelkesen integettek, volt, aki csókot dobott Klárikának, fiatalok kiabáltak oda: imádunk, Gyuri bácsi!.

– Az ifjúsággal is barátsággal, szeretettel teli kapcsolatot ápolunk – hangsúlyozta Korda György. – Júliusban például nagyon jól sikerült az East Fest Mezőtúron. Azt viszont sehol nem tehetjük meg a közönséggel, hogy mindig ugyanazokat a számokat hallják tőlünk. Mindig bele kell csempészni a műsorba valami olyat, amire felkapják a fejüket.

Balázs Klári és Korda György szerint a színpadon mindig csodálatos hangulat alakul ki
Fotó: Kovács Berta

– Most például a Pappa Pia című filmben hallható dallal leptük meg őket. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ennek ekkora sikere lesz. Mindig kell tehát egy kis megújulás. Én jövőre már nyolcvanéves leszek, így nagyképűségnek hangzik megújulást emlegetni, de akár színpadi jelenlétben, akár dalban vagy szövegben kell hoznunk egy kis friss színt.

Felkérésből pedig akad bőven, mint mondták, évente vagy száz helyre hívják őket, ebből hetven-nyolcvan fellépés valósul meg. Akad azért olyan megkeresés, amit nem tudnak elvállalni.

– Ha például egy adott napra már van betervezve három fellépésünk, semmiképp nem férne bele még egy negyedik koncert is – mutatott rá Klárika.

– Valljuk be őszintén – tette hozzá Korda György –, azt én már nem tudom bevállalni, hogy olyan kis településre is elmenjünk, ami lényegében megközelíthetetlen, 250-300 kilométerre esik Budapesttől, és nem autópálya közelében van. Január-februárban egyébként mi nem dolgozunk, pedig báli szezonban sok a felkérés, de nekünk ez a pihenő időszak, ekkor töltődünk fel.

– Míg mások nyáron üdülni mennek, mi akkor teljes erővel­ dolgozunk. Olyankor szoktunk kicsit meginogni, amikor egészségügyi nehézségeink vannak, akkor sem tud mindent elvállalni az ember.

Fergeteges koncertet adtak Tiszavárkonyban
Fotó: Kovács Berta

Az idei jubileumi év a páros életében: Korda György hatvan, Balázs Klári negyven éve áll színpadon. Ezt november 18-án az Erkel Színházban tartandó életműkoncerttel ünneplik meg.

Gondoskodó feleség a színpadon is

A népszerű páros a rengeteg fellépésről számos emlékezetes mozzanatot is őriz. Egyszer például cipőfűzővel akadtak gondok az előadás közepén.

– Klárika ott, a közönség előtt, azt mondta, bele a mikrofonba, hogy vigyázz, el fogsz esni, kioldódott a cipőfűződ! – idézte fel Korda György. – Nagyon zavarba jöttem, de Klárika rám szólt: fogd meg a mikrofont! És egyszerűen bekötötte a cipőmet.

– Előbújt belőlem az aggódó feleség, aki arra gondolt, úristen, elesik, összetöri magát – tette hozzá Klárika nevetve. – A nézőknek egyébként nagyon tetszett a jelenet. Úgy megtapsoltak, hogy csak na! De muszáj volt megoldani a helyzetet, hiszen még csak a műsor felénél tartottunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!