bütykös ásólúd

2020.04.30. 11:30

Ritka szárnyas érkezett vendégségbe a Mezőtúr környéki vizekre

Különleges madárfaj vert tanyát a túri Zsibó halastavak egyikénél. Ráadásul a szokatlan szárnyast egy ifjú, helyi madárbarát fedezte fel. A tizenhat éves Jóni Pál kisgyermekkora óta szívesen járja a természetet. Alaposan kiismerte a környék jellemző élővilágát, így azonnal szemet szúrt neki az ismeretlen jövevény.

Szabó Lilla Laura

Jóni Pál figyelt fel elsőként a furcsa jövevényre, aminek a kilétére a madárhatározó segítségével derített fényt

Fotó: Metzker Krisztina

– Évekkel ezelőtt a nagyszüleim a tanyájuk közelében létesítettek egy tizenkét hektáros halastavat. Mindig is nagyon sok időt töltöttem itt, számtalan élőlényt megfigyeltem a környéken. A szóban forgó madár feltűnően szép és merőben eltérő volt a már jól ismertekhez képest. Korábban itt még nem találkoztunk hasonlóval – részletezte Pál. A fiatalembernek két kisebb testvére is van, velük kiegészülve gyakran meglesték a tollast.

– Hamarosan már az egész család kíváncsi volt, távcsővel figyeltük. A nagymamámmal még az interneten is kutattuk, milyen fajról lehet szó. Végül én találtam meg a választ egy madárhatározó segítségével. Egy bütykös ásólúd érkezett a tóhoz – magyarázta. Miután felfedték a jövevény kilétét, könnyedén utánajárhattak a madár életmódjával kapcsolatos tudnivalóknak is.

Az szintén kiderült, nem akármilyen szárnyasról van szó, hiszen hazánkban nem őshonos és mindösszesen néhány pár található az egész országban. Éppen ezért a fiatal felfedező egy szakértővel is szeretett volna egyeztetni a nem mindennapi vendég ügyében. Felkeresték a szintén helyi Metzker Krisztinát, a Hortobágyi Nemzeti Park külsős túravezetőjét, aki nem mellesleg elkötelezett madárbarát, és nem kevés ismeretre tett szert a szárnyasok életét, szokásait, mentését illetően.

– Szerveztünk egy közös megfigyelést. Ennek alkalmával sikerült jó néhány fotót készíteni a madárról, amiket madarász ismerősöknek is megmutattunk. Megerősítették, hogy valóban ez a pompás lúd vendégeskedik itt – mondta Krisztina. Hozzátette, a szárnyas nincs egyedül, bizony a párjával érkezett. A nap nagy részét a tavon töltik, éjszakára pedig nagy valószínűséggel a Hortobágy-Berettyó csatornához vagy a közeli bányagödrökhöz húzódnak vissza. A ritka madár pedig azért is kü­lönleges, mert az ásóludakhoz mindösszesen hét madárfajt sorolnak a szakemberek.

Az egyik „vízre szállás” alkalmával kapták lencsevégre a madarat
Fotó: Metzker Krisztina

Sajátos életmódot folytatnak

Metzker Krisztina arról is beszélt, hogy az ásóludak nemzetségébe tartozó fajok sajátos életmódot folytatnak. Tojásaikat fészek helyett a föld alatt költik ki. Akár a rókák kotorékába is beköltöznek.

– Az egyik természetvédelmi őr kollégám saját megfigyelései szerint a szalmabálákat szintén előnyben részesítik, ha éppen nem találnak földbe ásott üregeket. Az észlelések és 2017-es adatok szerint a hazai állomány a húsz párt sem éri el, tehát valóban igen ritka jelenségnek számítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!