jurtában laknak

2020.06.28. 11:30

Művészpalántákkal népesül be a nomád tábor Besenyszög határában

A besenyszögi határ egy eldugott csücskében évtizedes gyakorlattal szervez gyerektáborokat Czepán Mónika és párja, Paál Gyula.

Szoljon.hu/V.B.E.

Paál Gyula

Fotó: Vágó B. Endre

Az évek során sok gyerek megfordult táboraikban, leginkább a hagyományőrző gyerektáborukról ismertek.

– Az idei két táborunk közül a szokásos mobilkütyű-mentes hagyományőrző táborunk jövő hónap végén lesz. Ilyenkor két csapatra oszlanak a résztvevő gyerekek. Két hun törzset alkotnak, saját zászlóval, csatakiáltásokkal, saját jurtával. A napjainkat népi játékokkal töltjük, fogókkal, ügyességi játékokkal. Bevezetjük őket az íjászatba, kelevéz és csatacsillag dobásba. Ha megéhezünk, kemencében sült langallót eszünk és bográcsban főtt paprikás krumplit. A tábortűz melletti esti mesemondás a magyar mesék, Csaba királyfi, a Csillagösvény, Attila király, Hunor és Magyar, a Csodaszarvas világába repít. Éneklünk együtt és dobolunk regéket – meséli Paál Gyula táborvezető.

– A Magyar Turán Szövetség alkalmazottja vagyok, a Kurultájon is dolgozom. Évről évre rövidebb időt kint töltök Kazahsztánban. A mesés keleten, ahol az emberek nem őrzik, hanem még élik a hagyományt. Nekem ötleteim vannak, a gyerekek pedig szeretik az ötleteimet. A párom pedig valahogy mindig megoldja, hogy megvalósuljanak ezek az ötletek – mosolyodott el.

Paál Gyula
Fotó: Vágó B. Endre

– Én vagyok a tintanyaló a csapatban, én viszem a pályázatokat és végzem az adminisztrációt. Ezzel a nyárral a járványhelyzeti korlátozások miatt már nem is számoltunk. Bizonytalan volt, hogy megengedik-e a táborozást a vírus miatt. Amolyan láblógatós nyárra készültünk – veszi át a szót Czepán Mónika.

– Azután úgy döntöttünk, hogy élünk a könnyítések adta lehetőséggel. De idén a szokásos kettő helyett csak egy hagyományőrző tábor lesz. Elég hamar beteltek a helyek. Kézműveskedünk a gyerekekkel. Nemezelés, korongozás, szövés, fonás, szalmafonás, rovásírás tanulás lesz. Délután nomádkodással, csapatjátékokkal folytatódik. Puszta olimpia játékot tartunk rönkdobással, számháborúval. Elmaradhatatlan az erdőben alvás, az éjszakai bátorságpróba. A résztvevő gyerekek miután otthon öt léből megfürdenek, egy hétig alszanak. De idén valami újjal is próbálkozunk – mondta Mónika.

– Nagy Katalin Matild és Nagy Dénes művész házaspárral csinálunk festőtábort, amire LEADER-pályázaton nyertünk pénzt – avatott be.

– Három csoportban kilenctől tizenhat éves korig vesznek részt gyerekek a képzőművészeti táborban – nyilatkozta Nagy Katalin Matild grafikusművész.

– Dénes a középiskolás tanítványaival foglalkozik én pedig a kisebbekkel. Mindenféle rajzos technika sorra kerül. A festészetet, a látvány utáni rajzot Dénes tartja, én pedig a grafikát mutatom be.

– Nomád környezet, a természet lágy ölén, igazán inspiráló – emelte ki Nagy Dénes festőművész.

– A gyerekeink közül a két nagyobb részt vett korábban Mónika és Gyula híres táborában, most elsősorban alkotni megyünk, de lehet, hogy sikerül belekóstolnunk az itteni táborok hangulatába is.

Fotó: Vágó B. Endre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!