Jászkunság

2020.08.22. 11:30

Nyáron érdemes többször fürdetni a kisbabákat

A hőségben a kisbabákra is figyelni kell! A megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel elkerülhető a kiszáradás. A napi többszöri fürdőzéssel felfrissülhet a bőre, ami akár az elalvásban is segíthet. Szőkéné Székely Erzsébet, szolnoki körzeti védőnővel a kánikula veszélyeiről beszélgettünk. 

P. Pusztai Nóra

A gyakori fürdetés jelentősen javítja a csecsemők hőérzetét a kánikulai napokon

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fontos a levegőztetés és a lakás szellőztetése, az időpontot viszont körültekintően kell kiválasztani.

– Az utóbbi évek nyaraira elmondható, hogy már egészen korán felmelegszik a levegő és csak kora estére hűl le. Éjjel és hajnalban javasolt szellőztetni, napközben érdemes besötétíteni, persze csak annyira, hogy a csecsemő még meg tudja különböztetni a nappalt az éjszakától. Azt szoktuk még ajánlani, ha tehetik, a szülők tíz és délután öt óra között kerüljék a napon tartózkodást. A csecsemők bőre ugyanis igen érzékeny, kutacsuk is nyitott, így még nagyobb veszélynek vannak kitéve a napon. Ha mégis szükséges közlekedni, az árnyékos oldalt válasszák, és a babakocsit semmiképpen se takarják le a szülők – javasolta Szőkéné Székely Erzsébet szolnoki körzeti védőnő.

A kisbaba teste sokat párologtat. Fontos tehát odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen a csecsemők könnyen kiszáradhatnak.

– Könnyen kihűl, de fel is melegszik a baba teste, nem alkalmazkodik még olyan jól a külső környezethez. Egy jól szopó babánál megnyugtató, hogy az anyatej megfelelő mennyiségű folyadékot biztosít, ettől függetlenül is meg lehet próbálni megkínálni pár korty babavízzel vagy forralt, szobahőmérsékletűre hűtött csapvízzel. Többnyire jellemzően nem fogadják el, amitől nem kell megijedni, az anyatej nagy százaléka ugyanis folyadék. A tápszeres babák esetében kitartóan érdemes próbálkozni – avatott be a folyadékpótlás részleteibe a védőnő.

A gyakori fürdetés jelentősen javítja a csecsemők hőérzetét a kánikulai napokon
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A szakember azt is elmondta, hogy a legtöbb esetben az elegendő mennyiség megítélése miatt aggódnak a szülők.

– A pisis pelenkák számából lehet következtetni rá, hiszen ha a szokottól eltérően hosszabb ideig száraz marad, az már aggodalomra adhat okot – tette hozzá.

– Az utóbbi napokban több szülő keresett meg azzal, hogy nyűgösebb a baba. Valóban, a kánikulát ők is nehezen viselik, problémájukat sírással fejezik ki. Ha a folyadékbevitel rendben, akkor elképzelhető, hogy a ruhával van baj. A műszálas darabok alatt könnyen előjöhetnek a melegkiütések. Ilyen hőségben sokszor elég a meztelen babát egy textilpelenkával betakarni. Jól eshet a bőrének a napi többszöri fürdés is. Arra viszont ügyelni kell, hogy a hajlatokat szárazon tartsuk, a kipállás ellen a kis hurkák közét is gyakran ki kell törölni – magyarázta a védőnő.

A kicsiknek nem javasolt a strand

– Az újszülöttek bőre nagyon vékony és érzékeny, könnyen megég, így strandon is csak árnyékban érdemes tölteni az időt. Arra is nagyon figyelni kell az egy év alatti gyerekeknél, hogy a szeme, szája ne érintkezzen a vízzel, hiszen az immunrendszerük még nagyon gyenge, fertőzésre hajlamos. Mindenképpen fejet és tarkót védő kis sapkát válasszunk, valamint használjunk naptejet – hangsúlyozta Szőkéné Székely Erzsébet védőnő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!