Jászkunság

2020.08.10. 17:30

Stabil alapot ad a szoptatás az egészséges életkezdéshez

A szoptatás nemcsak a tejtermelésről szól, hanem egy komplex gondozási forma. Nem elhanyagolható, hogy stabil alapot ad a szülő-gyermek kapcsolatnak. A sikerességhez mindössze három dolog szükséges. A szoptatás hete alkalmából erről is beszélgettünk Ilyés Annamária laktációs szaktanácsadóval.

P. Pusztai Nóra

Az igény szerinti szoptatás követi legjobban a csecsemő élettani ritmusát

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A szoptatás nagy hatással van az egészséges életkezdésre, az egészségi állapotra, és mind a baba, mind az édesanya esetében csökkenti bizonyos betegségek kockázatát. Nemcsak a tejtermelésről szól, hanem magába foglalja az evést, ivást, altatást, fájdalomcsillapítást, fogzáskönnyítést, immunvédelmet, kapcsolatot és vigasztalást. Ennek tükrében nincs értelme limitálni a szopások számát.

– A sikeres szoptatáshoz mindössze három dolog kell: az elhatározás, a támogató környezet, valamint a megfelelő információ. Olyan, mint egy háromlábú kis sámli, ha bármelyik lába instabil, az egész rendszer összeomlik, és nem feltétlenül tart olyan hosszú ideig, ahogyan azt a szülők tervezik – kezdte a beszélgetést Ilyés Annamária laktációs szaktanácsadó.

Napjainkban egyre több helyről kaphatnak hiteles információt a családok. A házi gyermekorvosok és védőnők egyaránt segítségükre vannak. Az apa is fontos szerepet kap, hiszen ő biztosítja az első számú támogató környezetet. A kezdetekben ugyanis számos nehézség előfordulhat.

– Fájdalmas szoptatás, sebes mell, kevés tej. Az elején leginkább ezek a problémák merülnek fel, de a támogatás nemcsak az első időszakra korlátozódik, mert a szoptatás több évet átívelő időszak lehet. A csecsemők életkorának változásával más-más élethelyzetek merülnek fel: a lerövidülő szoptatási idő, a szopási sztrájk, a cumizavar, esetleg a baba vagy anya különböző betegségei okozhatják a gondot – részletezte a szakember.

Az igény szerinti szoptatás követi legjobban a csecsemő élettani ritmusát

A tanácsadó szerint a kötődő nevelés és az igény szerinti szoptatás legtöbb esetben jobban követi a csecsemő élettani ritmusát. Minél többször ürül a mell, annál több tej termelődik.

– A csecsemő életkorához igazodik az anyatej összetétele, még az sem mindegy, hogy a terhesség hányadik hetében születik a baba. A várandósság során termelődő előtej – a kolosztrum – pont olyan összetételű, ami az adott héten megszületett baba életben maradását segíti. A szülőszobán az aranyórában az első szoptatáskor szívott néhány korty bevonja a bélfalat. Az anyatej egyébként is idomul az életkorhoz, napszakhoz, évszakhoz. Az újszülött kéthetes korára lesz érett női tej, ami néha vizesnek tűnhet, mégis mindig olyan, amire a kisbabának szüksége van – emelte ki.

A védőnők és háziorvosok is az anyatejes táplálást preferálják, a donor női tej a baba nyolc hónapos koráig receptre is felírható.

Hamarabb egymásra hangolódnak

Mivel a szoptatás nemcsak etetés, a csecsemő sokkal többször kerül szívesen mellre, mint ahányszor valójában éhes. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet újszülöttosztályán édesanyjukkal egy szobában helyezik el a világra jött babákat.

– Ez a jó gyakorlat támogatja a szoptatás sikerét. Az édesanya látja a reakciókat, könnyebben tud reagálni azokra, hamarabb megismeri gyermekét – emelte ki Ilyés Annamária laktációs szaktanácsadó.

A „Bababarát kórház” címet 2009-ben nyerte el az intézmény.

– A szellemiségéhez tartozik, hogy az anya-gyermek kapcsolat erősítése már a születés pillanatában elkezdődik. Ezt figyelembe véve fontos a szülés előtti felkészítés és a szülés utáni felvilágosítás. A program keretein belül az alternatív vajúdási lehetőségeket mutatjuk be, illetve az együttszülés fontosságát emeljük ki, mivel ez növeli a szülő nő kooperációs készségét, a családi összetartozás mértékét, segíti a szülés zavartalan lefolyását. A továbbiakban szintén fontos az anyatejes táplálás és annak módja, a szoptatás támogatása, részben a természetes táplálás, részben pedig az egész életre kiható normális pszichoszociális fejlődés szempontjából – tájékoztatta hírportálunkat dr. Kudrjavcev Anatolij, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott orvosigazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!