JÁSZKUNSÁG

2021.02.08. 14:00

Pandémiának szerették volna hívni gyermeküket

A kétezres évek eleje óta a legnépszerűbb keresztneveknek csak a sorrendje változik. A lányoknak a Hannát, az Annát, a Lilit, és a Zoét, míg a fiúk esetében a Bencét, a Mátét vagy a Leventét választják a leggyakrabban a magyar szülők. Az anyakönyvezhető nevek listája viszont igen hosszú, évről évre bővül, a kérelmeket a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete bírálja el. A tapasztalatok szerint megyénkben a Balázs, a Noel és a Csenge is igen kedvelt.

P. P. N.

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Míg a nyolcvanas évek előtt a hagyományos nevek voltak a divatosak, mint az Erzsébet, a József, a Katalin vagy a Mária, mára a naptárakat ellepték a külföldies hangzású, sorozat- vagy filmszereplők, valamint szépen hangzó gyümölcsök, tárgyak elnevezései.

A millenniumra újonnan bekerült nevek sorakoznak a statisztikákban. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez minden évben érkeznek kérelmek újabb nevek befogadására, tavaly egy szülőpáros Pandémiának szerette volna nevezni gyermekét. Szolnokon az elmúlt esztendőben ezerhatszázhetvenkilenc gyermeket anyakönyveztek.

A legnépszerűbb lánynevek a Csenge, a Jázmin, a Zselyke, a Hanna és a Zoé voltak, míg a legtöbb kisfiút Benettnek, Noelnek, Dominiknak, Balázsnak neveztek el szüleik.

– Növekvő számban anyakönyvezünk régi magyar keresztneveket, mind kisfiúk, mind kislányok esetében. Ilyenek az István, László, András, Miklós, vagy az Erzsébet, Mária, Katalin. Ezekben az esetekben jellemzően második keresztnévként kapják az újszülöttek a hagyományos neveket, az első névként használt, modern név mögött – számolt be tapasztalatairól Stiegler Beáta, a szolnoki polgármesteri hivatal általános igazgatási osztályának vezetője.

– A jászberényi Szent Erzsébet Kórházban tavaly hétszázhatvanegy gyermek született. A korábbi évekhez képest ez csökkent, hiszen akkor nyolcszáz fölött volt ugyanez a szám – tájékoztatott Birgésné Rimóczi Tünde, a jászberényi polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője.

Olivér, Zsolt, Zétény, Zalán, Balázs, Kevin és Noel a legnépszerűbb fiúnevek, amelyekkel találkoztak. A leánynevek közül pedig a Fanni, Dóra, Boglárka, Lili és Rita a legkedveltebbek.

– Sajnos a régi magyaros neveket alig választják a szülők. Jó érzéssel tölt el minket, amikor egy régi szép nevet hallunk. Igaz, hogy ritkán, de előfordul a Kata név anyakönyvezése is – mondta Birgésné Rimóczi Tünde.

Az éppen vetített tévésorozatok befolyásolják a döntést

A névválasztást az éppen műsoron lévő sorozatok, szappanoperák szereplőinek nevei nagyon befolyásolják, emlékeztetett Birgésné Rimóczi Tünde, a jászberényi polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője.

E jelenség hatására ugyanis találkoztak olyan leánynevekkel, mint például Leona, Efrain, Florentin, Lana, Zejnep, Nazira, Mirabella vagy Zsaklin.

Mint ahogy valószínűleg filmsorozat alapján választották a következő fiúneveket is: Ármandó, Huan, Benett, Dzsinó, Dzsamilla, Eduárd vagy éppen Raul.

Borítóképünk illusztrációfotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!