Szolnok

2021.02.26. 11:30

Szlankó Zoltán a tragédiából okulva készül új feladataira

Szlankó Zoltán tudta, hogy nem lesz könnyű ez a téli expedíció, ám arra nem számított, hogy tragédiával ér véget a pakisztáni út. Sajnos mégis így történt, a szolnoki hegymászó elveszítette mászótársát. A lelki sokkon, a történtek értékelésén túl igyekszik tanulni a történtekből, s ezek fényében tervez, tekint a jövőbe.

Rimóczi Ágnes

Szlankó Zoltán telefonján számos fotót őriz az expedícióról. Hazatérése óta sokszor átgondolta és értékelte az eseményeket

Fotó: Nagy Balázs

– Minden ilyen esetből tanulni kell, le kell vonni a következtetéseket! Természetesen nagyon megviseltek a történtek, azok a napok lélekrombolóak voltak, jó volt hazajönni. Most némi pihenés után újra tervezek, a jövőbe nézek, folytatni kell a megkezdett utat – foglalta össze röviden Szlankó Zoltán, amikor hogylétéről kérdeztük.

A szolnoki hegymászó természetesen ennél részletesebben is felelevenítette az eseményeket, melyeket már tucatszor újraélt, hogy azokból okuljon és tanuljon.

Szlankó Zoltán telefonján számos fotót őriz az expedícióról. Hazatérése óta sokszor átgondolta és értékelte az eseményeket
Fotó: Nagy Balázs

Szlankó Zoltán, amerikai-orosz mászótársával, Alex Goldfarbbal utazott Pakisztánba, téli expedíciójuk célja a Broad Peak, vagyis a Széles Csúcs nevű hegy volt.

– A sors fintora, hogy a Broad Peakre végül el sem jutottunk – mondta. – Hatnapos gyaloglás után érkeztünk meg a nagyjából ötezer méter magasan lévő alaptáborba. Nem voltak jók a körülmények, vihar volt, legalább három nap pihenésre lett volna szükségünk. Ehhez képest már egy nap múlva elindultunk, ugyanis Alexnek az az ötlete támadt, hogy akklimatizációs mászás gyanánt menjünk a „szomszédos” hegyre, a Pastore Peakre. Gyomorbántalmaim miatt én nem tudtam elindulni, Alex azonban igen. Másnap visszajött, mert néhány, igencsak fontos felszerelést a táborban felejtett.

Ekkor már én is jobban voltam, így együtt indultunk útnak – mesélte Zoltán, aki haladásuk során egyre veszélyesebbnek ítélte a terepet. – Igazi hasadéklabirintus volt.

Amikor megnyílt alattam egy hasadék, biztos voltam benne, hogy nincs értelme kockáztatni

– tette hozzá.

Alex azonban nem így gondolta, nem hallgatott az egyébként tapasztaltabb mászótársára.

– Többször elmondtam neki, hogy az életével játszik, ha továbbmegy. Végül abban maradtunk, hogy másnap ő is visszatér az alaptáborba, ahová én már akkor visszamentem – emlékezett vissza Szlankó Zoltán.

Ekkor láttam utoljára. Másnap hívott, hogy felfelé indul, hogy megmássza a hegyet.

– A következő nap jelentkezett utoljára, miszerint a csúcsra indul, ezután már nem sikerült vele kapcsolatba kerülni. Óriásit kockáztatott, hiába – idézte fel a hegymászó.

Alex Goldfarb a kijelölt határidőig nem tért vissza a Broad Peak alaptáborába, így keresni kezdték. A K2 alaptáborából érkeztek hegymászók, akik drónokkal próbálták a hollétét felderíteni, majd helikopteres keresést is indítottak.

Utóbbi során nagyjából 5800 méter magasságban megtalálták és fotót készítettek a valószínűsíthető holttestről, lehozására mentőcsapatot küldtek, ám a négy magashegyi teherhordó nem járt sikerrel. A Harvard egyetem orvosprofesszora holttestét családja mindenképpen szeretné lehozatni a hegyről, aminek érdekében újabb akció szerveződik.

A Broad Peak és a K2 alaptáborának egy csapata a téli expedíció kezdetén: (balról jobbra) Muhammad Ali Sadpara, Szlankó Zoltán, John Snorri, Alex Goldfarb és egyikük összekötő tisztje. Akkor még nem tudhatták, milyen tragikus események történnek hamarosan
Fotó: Beküldött fotó

– Valószínűleg én is részt veszek majd ezen segítőként, a tervek szerint valamikor áprilisban. Egyébként is szeretnék még erre a vidékre utazni, hiszen, bár vadabb, mint a Himalája, rengeteg lehetőséget rejt. Van egy elképzelés, miszerint becsatlakoznék egy ottani magashegyiteherhordó-kép­zésbe is, de ez még csak terv.

Folytatom a megkezdett utat, tervezem a következő mászásokat.

Most mászótársat kell találnom, aztán jöhetnek az ötletek. Nagyon szeretném „megmozgatni” a fiatal magyar hegymászókat, oktatni őket, átadni nekik a tapasztalataimat, hogy legyen utánpótlás. Ezeket az elképzeléseket szeretném megvalósítani a Magyar Expedíciós Társaság keretein belül – vázolta fel a további terveit a szolnoki hegymászó.

Néhány barátját is elveszítette

Tragédiák árnyékolják be a téli expedíciókat, Alex Goldfarb Pastore Peak-i eltűnése mellett többen lelték halálukat a „szomszédos” K2 hegyen is. Szlankó Zoltán néhány nap alatt több sorstársát, barátját veszítette el.

– Amikor eltűnt Alex, a K2 alaptáborából jött át az izlandi John Snorri és a pakisztáni nemzeti hős, Muhammad Ali Sadpara. Drónokkal segítettek a keresésben, sajnos nem jártak sikerrel, de ottlétük alatt jó barátságba kerültem velük. Hazaérkezésem után láttam a rossz híreket, miszerint ők ketten és a chilei Juan Pablo Mohr eltűntek csúcstámadás közben – mondta el Szlankó Zoltán. S ezzel még nem is ért véget azoknak a hegymászóknak a sora, akik számára ez a téli expedíció volt az utolsó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!