jászkunság

2021.08.14. 16:30

Védőnő mondja el, mit tehetünk, hogy eleget igyon a gyerek

Nyáron különösen fontos odafigyelni, hogy a gyerekek is megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak. Ez azonban időnként komoly kihívás elég állítja a szülőket, ugyanis a kicsiket, különösen a 2-3 éves korosztályt néha igen nehéz rávenni az ivásra. A védőnőtől tanácsokat, az anyukáktól pedig ötleteket kaptunk arra, mi az, ami beválhat.

Szarvák Emese

A nagy melegben különösen fontos, hogy elég folyadékot fogyasszon a gyerek.

Forrás: Illusztrációfotó/ Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Ebben az életkorban a gyerekek figyelmét leköti a játék, a környezet felfedezése, „nem érnek rá” inni, gyakran nem is jelzik, hogy szomjasak. A szülőknek kell őket ösztönözni az ivásra, fontos, hogy mindig legyen kéznél az innivaló, gyakran kínáljuk meg vele a gyerekeket – tanácsolja Nagyné Szőke Ágnes védőnő.

– A legfontosabb a jó példa, vagyis a szülői minta. Ha anyát, apát nem látja inni a gyerek, hogy is várhatnánk tőle, hogy ő igyon? A jó példa ragadós – mondja Tura Edina babagondozási tanácsadó, védőnő.

Közös játék is lehet az ivás

Együtt inni jó móka, még akár koccintani is lehet!

– Az én fiamnál ennek mindig óriási sikere van, sokszor még a hisztit is abbahagyja, ha koccinthat valakivel – mondja nevetve a szolnoki Zsuzsi, aki két és fél éves kisfiát próbálja rávenni – olykor elég nagy küzdelem árán – a minél gyakoribb folyadékfogyasztásra.

– Nálunk a játék kávéscsésze az, ami mindig bejön. Látja a kezemben a kávésbögrét és akkor hozza ő is a csészét benne a kanállal. Eljátszuk, hogy megisszuk a kávét, utána pedig jöhet a víz, így az is könnyen lecsúszik – meséli a szolnoki Horváth Anita.

Keveset, vagy nehezen ivó gyerekeknél beválhat egy aranyos, színes kulacs vagy pohár is. Lehet rajta kedvenc állat, mesefigura, sokszor ebből szívesebben isznak a kicsik, mint az egyszerűbb típusúakból.

– Szívószállal inni szintén jó móka lehet. Jópofák a színes jégkockák, ezekkel is lehet játszani. Nem kell, hogy teljesen jeges legyen, és bele lehet tenni melegebb vízbe is, így azt nem hűti le nagyon – sorolja ötleteit Tura Edina.

Ki kell tapasztalni, mi válik be

Olykor az is elég, ha a kulacsok, tanulópoharak, csőrös poharak garmadájából sikerül kiválasztani – akár több típus kipróbálása után – a gyermeknek leginkább megfelelőt. Itt is igaz, ami sok más esetben: minden gyerek más, ami az egyiküknek beválik, a másiknak nem és fordítva.

– Mi szinte mindegyik fajtát próbáltuk, ami csak létezik, végül az egyik szívószálas cseppmentes itatópohár vált be, abból kezdett el igazán sokat inni a kisfiam – mondta Mészárosné Bunász Nikoletta, szolnoki anyuka.

Mit igyon a gyerek?

A védőnő ajánlása szerint a kisgyermekek számára legmegfelelőbb folyadék a víz. De mi van akkor, ha a kicsi nem hajlandó meginni a vizet?

– Ilyenkor azt szoktuk javasolni a szülőknek, hogy egy kis citromlevet tegyenek bele a vízbe, esetleg lehet rövid ideig áztatott, épphogy színes teát is készíteni, így kicsit ízesebb, de mégsem cukros a folyadék, amit fogyaszt – tanácsolja Nagyné Szőke Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!