Segítség

2021.12.13. 11:25

Hátrányos helyzetűeknek kínál kiutat a krízisből a tiszafüredi társaság

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően segíti a városban és a térségben élő gyermekes családokat a Tiszafüred Kistérség Többcélú Társulás. A közel négyszázmillió forintos forrás eddigi felhasználásáról Csesznok Adrienn szakterületi koordinátor sajtótájékoztatón számolt be.

Ujvári László

Természetbeni juttatás formájában is a rászorulók rendelkezésére állunk – hangsúlyozta Csesznok Adrienn szakterületi koordinátor

Forrás: Ujvári László

Az „Ideális jövő ajándékba tőlünk, neked” elnevezésű program keretében elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekeken és családokon segítenek. A munka koordinálása céljából működik az úgynevezett Gyerekesély Bizottság, egy olyan testület, mely a Tiszafüredi járás településeinek társulásaival és önkormányzataival együttműködve igyekszik segíteni. 

– A Gyerekesély Bizottságban a szakmai vezető és a szakterületi koordinátor mellett a járás településein dolgozó jelzőrendszeri tagok, például védőnők, családsegítők és civilek dolgoznak együtt annak érdekében, hogy a munka minél hatékonyabb legyen – magyarázta Csesznok Adrienn.

Természetbeni juttatás formájában is a rászorulók rendelkezésére állunk – hangsúlyozta Csesznok Adrienn szakterületi koordinátor

Forrás: Ujvári László

– A bizottság legalább negyedévente ül össze, de lehetőség van albizottságok létrehozására is, ezáltal krízishelyzetekben hamarabb születhet hatékony döntés arról, hogy a nehéz helyzetben lévő családok minél hamarabb megkaphassák az igényelt segítséget – vázolta a szakember, majd hozzátette: a program működése óta eddig hét automata mosógépet, négy kombinált hűtőszekrényt, továbbá számos mikrohullámú sütőt, gáztűzhelyet, kandallót és laptopot biztosítottak a segítségért hozzájuk forduló fiataloknak és családoknak. 

Csesznok Adrienn aláhúzta, nemcsak tárgyi segítség, hanem természetbeni juttatás formájában is a rászorulók rendelkezésére állnak. Nem egyszer segítettek már különböző élelmiszercsomagok, vásárlási utalványok, tanszercsomagok, babacsomagok, szemüvegvásárlás vagy kollégiumi térítési díj kifizetésének formájában, de krízishelyzetben volt már példa műanyag nyílászáró vagy építőanyag megvásárlására is. Ezek fedezetéül szolgál a nyertes pályázatnak köszönhetően rendelkezésre álló úgynevezett krízisalap. 

– Ezen döntések meghozatalában a családsegítők és a védőnők szerepe nem elhanyagolható, mivel nap mint nap találkoznak azokkal a hátrányos helyzetű családokkal, akiknek segítségre lehet szükségük.

Külön öröm, hogy gyermekek erdei iskolai részvételét is finanszírozhattuk már a projekt keretében

– mondta Csesznok Adrienn, kérve a Tiszafüredi járás településein élőket, hogy ha ismernek a környezetükben olyan családot, akiknek tárgyi eszköz vagy természetbeni juttatás formájában lenne szüksége segítségre, jelezzék azt a tiszafüredi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Gyerekesély Irodája felé, vagy személyesen Tiszafüreden, a Kossuth tér 1. szám alatt. 

A szakterületi koordinátor kérdésünkre elmondta: Tiszafüreden tíz, Tiszaszőlősön és Nagyivánon kilenc-kilenc, Tiszaszentimrén négy, Tiszaderzsen és Tiszaigaron pedig két-két család kapott eddig segítséget. Mint megtudtuk, utógondozásban részesülnek azok, akik a program keretében eddig segítséget kaptak, a szakemberek nyomon követik az adott gyermek vagy család helyzetét és a megvásárolt eszközök rendeltetésszerű használatát. 

– Szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy a segítségnyújtás hatékonyságában nagy szerepe van a jelzőrendszeri tagoknak, például védőnőknek vagy a családsegítő munkatársainak, hiszen rajtuk keresztül is el lehet juttatni a javaslatokat a Gyerekesély Iroda felé. Ezután megtörténik a kapcsolatfelvétel, a Gyerekesély Bizottság pedig megtárgyalja az előterjesztést, és döntést hoz a szükséges intézkedésekről – magyarázta a szakterületi koordinátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!