Jászkunság

2022.08.29. 16:07

Miért fontos a rendszeres körömvágás a kutyáknál?

Több problémát is okozhat a nem megfelelő ápolás.

Köllő Judit

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A hosszúra nőtt, befelé forduló körmök a kutyáknál is sok bajt okozhatnak, ezért érdemes folyamatosan gondoskodnunk róluk – tudtuk meg Seress Tímea szolnoki kutyakozmetikustól. 

– Sokan úri hóbortnak tartják a kutyák körömápolását, miközben nagyon is fontos dolog – vélekedett a szakember. – Az emberhez hasonlóan az ebek körme is folyamatosan nő. Aki az udvaron tartja négylábúját, annak nem annyira feltűnő a jelenség, mert a szabadban az ebek körmei hamarabb elkopnak, ellentétben egy lakásban élőével. Ha tehát lehetősége adódik ásásra, vagy valamilyen keményebb talajon – például betonon – való szaladgálásra, akkor mindez kevésbé jelent problémát. Tudniillik, a körmök ilyenkor a növekedéssel arányosan kopnak.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy a köröm benő a lábujj húsába, ami nagy fájdalommal jár számukra. Ha erre nem reagálunk időben, akkor akár mozgászavar is kialakulhat náluk, illetve könnyen túlnőhet a farkaskarom is

– magyarázta Tímea. 

A kutyakozmetikus elmondta: otthon is könnyedén eltávolíthatjuk a nem kívánt körmöt, amennyiben hozzászoktatjuk kutyánkat a rendszeres vágáshoz. Viszont, ha nem vagyunk biztosak magunkban, kérjük szakember segítségét. 

– Az ebek kölyökkorban könnyen hozzászoktathatóak a körömvágáshoz – állítja Seress Tímea. – Jutalomfalatokkal még akár a felnőttkorú állatok is rávehetőek. Ezután már csupán egy bármelyik állatfelszerelést forgalmazó üzletben megtalálható karomvágóra lesz szükségünk. Ha ez megvan, akkor válasszunk ki egy nyugodt helyet. Az eszközt tartsuk az ujjak végéhez negyvenöt fokos szögben, a körömre merőlegesen, majd az élő résztől legfeljebb két milliméteres távolságban vágjuk le azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!