Jótékonyság

2022.11.20. 06:55

Állatotthon létrehozásáért állt a bál Jászkiséren

Első alkalommal szervezett jótékonyság bált a minap a jászkiséri En-Dog Állatmentő és Környezetvédő Egyesület. A lelkes közösség az állatok mentése mellett a szemléletformálást tartja legfontosabb feladatának. Tevékenységük magasabb színvonalú ellátásához régóta szeretnének már egy oktatási célokat is szolgáló állatotthont létrehozni. Pályázati forrásból és a jótékonysági est bevételéből hamarosan valóra válhat az egyesület álma.

Illés Anita

Száznyolcvan fő részvételével rendezték meg az első En-Dog jótékonysági bált Jászkiséren

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Balog Krisztina

Közel kétszáz állatbarát részvételével rendezték meg az En-Dog Állatmentő és Környezetvédő Egyesület első jótékonysági bálját november 12-én Jászkiséren, a Művelődés Házában. A 2019-ben alakult egyesületnek jelenleg húsz tagja van. Állatok mentésével, árva kutyák gondozásával és örökbeadásával foglalkoznak, valamint kiemelt feladatuk a szemléletformálás is.

– Egyesületünk gondozásában húsz-harminc között van az állandó kutyalétszám. A szocializáció alatt lévő árva ebek szerető gazdákra várnak. Az esetek többségében külföldre adjuk örökbe a kutyákat. Jelenleg két német szervezettel dolgozunk együtt, melyek segítik az örökbeadási folyamatot – avatott be a civil közösség munkájába dr. Ádám Mónika, az En-Dog Állatmentő és Környezetvédő Egyesület elnöke.

Ennek az együttműködésnek köszönhetően többek között Németországban, Svájcban, Ausztriában, Hollandiában, Dániában és Belgiumban kezdhettek új életet a jászkiséri szervezet által gondozott kutyák.  

– Megalakulásunk óta mintegy háromszázötven kutyát mentettünk meg és adtunk örökbe. Kis szervezet vagyunk, ezért csak helyi szinten tudunk segíteni. Jelenleg az önkormányzat tulajdonában álló Virágházi telepen kialakított ideglenes helyen látjuk el feladatainkat. Nagy álmunk, az En-Dog állatotthon létrehozásához régóta keressük a megfelelő helyszínt és az anyagi forrást. Egy Németországban élő jászkiséri hölgy felajánlott az egyesületnek egy belterületi ingatlant, mely dupla telekkel rendelkezik. Sajnos, a ház a város központjában található, ahol nem alakítható ki az állatotthon. De céljainkat nem adtuk fel. Az egyesület a felajánlást tovább adta az önkormányzatnak, amiért cserébe kaptunk egy városszéli ingatlant – részletezte dr. Ádám Mónika.

Ezzel párhuzamosan forrásokat is kerestek a tervek megvalósításához. Ebben az évben eredményesen szerepeltek a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. pályázatán, melyen ötmillió forintot nyertek az állatotthon létrehozására. Az összegből kerítést építenek, fűtési rendszert és vizes blokkot alakítanak ki.

Olyan közösségi teret álmodtak meg, ahol szemléletformáló programokat szervezhetnek óvodásoknak, iskolásoknak és minden érdeklődőnek.

A jótékonyság bál széleskörű összefogással valósult meg, melyen megköszönték a stabil támogatók, önkéntesek segítségét és az állatorvosok partnerségét. Az esten az egyesület elnöke köszöntőjében bemutatta a közösség tevékenységét, majd Pócs János országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait. A rendezvény sztárvendégeként Veres Mónika-Nika lépett színpadra, a hajnalig tartó jó hangulatról pedig a Buli Kings zenekar gondoskodott. A bál teljes bevételét az En-Dog Állatotthon kialakítására fordítják.  

Alig akad örökbefogadó  

Az infláció és a növekvő költségek nem kímélik a jászkiséri En-Dog Állatmentő és Környezetvédő Egyesületet sem. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egyre több állatot tesznek ki utcára, adnak be menhelyre, miközben alig akad örökbefogadó.

– Drasztikusan lecsökkent az örökbefogadások száma az elmúlt hónapokban. Tavaly és az azt megelőző évben mintegy száz kutyát sikerült örökbe adni, idén örülünk, ha húsz eb gazdára talál. Az áremelkedések miatt a költségeink a duplájára nőttek, egyre nagyobb nehézséget jelent a minőségi állateledelek megvásárlása. A kialakult helyzet miatt egyre többen mondanak le állataikról. Azért fókuszálunk a szemléletformálásra, hogy megelőzzük ezeket a problémákat. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a felelős állattartás fontosságát – hívta fel a figyelmet dr. Ádám Mónika.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!