Bajusz Katalin

2023.03.31. 16:44

Testét és lelkét is karbantartja a nyugalmazott miklósi testnevelő tanár

Molnár-Révész Erika

A kor csak egy szám, nyolcvanévesen is lehet aktív életet élni – vallja az egykori testnevelő tanár, Bajusz Katalin

Fotó: Mészáros János

Fokozatosság, rendszeresség, óvatosság. Ezen elvek mentén tanácsos – főleg idősebb korban – elkezdeni a testmozgást, ami elengedhetetlen a hosszú, egészséges élethez és a jó közérzethez – vallja a Törökszentmiklóson élő, korábban Szolnokon tanító Bajusz Katalin. A nyugdíjazott testnevelő tanár még nyolcvanévesen is biciklire pattan, úszik, tornázik vagy éppen gyorsgyalogol. És ami még nagyon lényeges, az étkezésére és a lelki nyugalmára is odafigyel.

A kilencvenes években jelent meg az Oláh Andor-féle Reformkonyha című könyv, ami nagyon sok okos tanácsot megfogalmazott, például a szénhidrát, a cukor, a só és az egyéb adalékanyagok kerülését. Édesanyámmal mi már akkor ehhez tartottuk magunkat, inkább gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztottunk

– ezt éppen a helyi uszodából hazatérve mesélte Katalin azzal kapcsolatban, mióta és hogyan figyel kiemelten az étkezésére.

– Általában a napi ötszöri étkezést is betartottuk, kisebb adagokban, hiszen ezzel az emésztőrendszerünknek segítettünk. A húsételek fogyasztásánál figyeltünk arra, hogy lehetőleg fehér húsok, vagyis csirke, hal kerüljön a tányérra – hangsúlyozza a volt testnevelő tanár, aki ezeket az étkezési szokásokat azóta is betartja.

Mint elmondta, az egészséges ételek mellett a rendszeres mozgás is alapvetően hozzájárul egészsége, frissessége fenntartásához.

Felváltva biciklizik, úszik vagy az ízületeket a futástól jobban kímélő gyorsgyaloglást választja. Reggel pedig nem kel ki az ágyból anélkül, hogy ne végezne nyújtógyakorlatokat, amit, ha csak teheti, napközben is megismétel. Katalin, mint egykori testnevelő tanár, nemcsak magára, de mások egészségére is odafigyel. 

– A pandémia előtt szeniortornát tartottam itt, Törökszentmiklóson, voltunk olyan húszan-huszonöten – mesélte, hozzátéve, ezek a közös tornák nemcsak testileg, de lelkileg is jót tettek a résztvevőknek, akik így közösségre találtak.

Katalin ugyanis vallja, a test ápolása mellett a léleké is ugyanolyan fontos, és hogy bár változtatni soha nem késő, azért a fokozatosság elve a mozgás terén nagyon fontos.

– Lépésről lépésre kell haladni, nem megerőltetve magát az embernek. Ha valaki úgy érzi, fáj a mozgás, álljon le, lazítson egy kicsit. Ám az nagyon lényeges, hogy a mozgás rendszeres legyen. Ugyanis ha a szervezet hozzászokik, akkor szinte súgja azt, hogy menjünk, csináljuk! – hangsúlyozta.

Hozzátette, a mozgás mellett a stresszmentes, nyugodt, kiegyensúlyozott hétköznapok megélése is hozzájárul a hosszú, egészséges élethez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!