Kettétört egy kenut

2023.07.14. 13:47

Kisiskolás gyerekeket borított a vízbe egy felelőtlen jet-skis a Tisza-tavon

Poénkodni akart, de széttört egy kenut a vagánykodással.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A Békatutaj túravezetője azt kéri, ha már tilosban járnak a jet-skisek, akkor vigyázzanak embertársaikra – kezdte beszámolóját az esetről a Heol.hu.

–  Sajnos, a tiltás ellenére a Kis-Tiszán és környékén elszaporodtak a jet-skik – tette közzé Kiss Balázs, a helyi Békatutaj egyesület túravezetője.

– A legtöbben lelassítanak a kenusok láttán és kulturáltan viselkednek – nyilván tudják, hogy igazából nincs ott keresnivalójuk. Viszont nem mindannyian eléggé kuturáltak, és ez akár komoly balesetet is okozhat. Néhány napja egy csapattal, 11 hajóval és 35 emberrel átverekedtük magunkat a Duhogóra, majd kijöttünk a Tiszafüred felé eső végén. Kemény küzdelem után kikötöttünk a Kis-Tisza partján, a jobb parton, sokan állnak meg ott pihenni, enni, lábat nyújtani. Békésen pihentünk a vízparton. A folyón ment a szokásos forgalom, jöttek-mentek a horgászladikok, SUP-osok, kajakosok...

Aztán egyszercsak felbukkant egy jet-ski. Hátán a vagány fiatal srác, mögötte a barátnője. A kanyarba már nagyjából 40 kilométeres sebességgel érkezett hatalmas hullámokat vetve. Aztán meglátta a kikötött kenus csapatot. Erre felderült az arca és szándékosan vett egy ívet felénk, gázt adott, hogy lelocsoljon bennünket. Sajnos, a tudása kevésnek bizonyult – az egyébként is felháborító tervéhez –, ezért az egyik, éppen indulni készülő, kenunak ütközött. A hajó felborult a benne ülő 7 és 12 éves gyerekkel és két felnőttel együtt. A csapat szinte csak felnőttekből állt, de pont a kisgyermekes kenut kapta el a jet-ski, és az ütközéstől letört egy darab a hátsó részéből

– mesélte a túravezető a megdöbbentő történetet.

Mint mondta, a riadalmon és a sokkon kívül szerencsére senkinek nem lett baja, csak egy napszemüveg tűnt el.

– Csakhogy előtte pár perccel még a gyerekek és néhány rájuk figyelő felnőtt is ott állt a vízben a kikötött kenuk mellett. Bele sem akarok gondolni, hogy sokkal rosszabbul is végződhetett volna. Szóval jet-skin ülő embertársaimtól azt kérem, ha már tilosban járnak, tegyék azt felelősséggel és normális ésszel! Nem olyan nagy dolog. Ráadásul hatalmas területen hódolhatnak a szenvedélyüknek, teljesen legálisan – kérte Kiss Balázs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!