Szoljon podcast

2023.07.01. 16:30

Mesebeli hangulatot áraszt a szandaszőlősi templom kertje

Kékeslilás színekben pompázik a napokban a szandaszőlősi Szent Orbán templom melletti levendulaföld. A szemet gyönyörködtető látványt nyújtó területen bárki szedhet néhány csokorral a különféle fajtákból. A tarka templomkertben választékból nincs hiány, hiszen több mint 9400 tő illatozik a Krúdy Gyula utcából nyíló zöldövezetben.

Hartai Gergely

Lovas Lászlóné (balra) és Lovas Mária vágják a levendulát

Fotó: Hartai Gergely

Az illatos tövek között Lovas Mária hitoktató kalauzolt a minap, aki egyebek mellett a kert kialakításának hátteréről is beszámolt lapunknak. Mint mondta, a Váci Egyházmegye kezdeményezésével 2019-ben létesítették a különleges ültetvényt.

Korábban egy üres terület állt itt, amelyet szerettünk volna kihasználni. A levendula kiváló ötletnek tűnt, mígnem 9464 tövet telepítettek a 6744 négyzetméteres birtokra 

– részletezte a hölgy.

Fehér levendula is terem a Krúdy Gyula utcai ültetvényen
Fotó: Hartai Gergely

Lovas Mária szerint nagyon változó, legtöbb esetben időjárásfüggő, hogy egy nap hányan keresik fel a levendulást. Amikor nem tűz a nap, akkor akár huszan is gyűjthetik az itteni növényeket.

– A francia világos, a francia sötét színű, illetve a magyar nemesítésű Judit fajta található meg itt. A kert különlegessége, hogy „körforgalmak” találhatók benne – folytatta Mária, akitől azt is megtudhattuk, hogy az ültetvényt hétköznap reggel 8 órától délután 4-ig, szombaton reggel 8-tól 11 óráig, ettől eltérő időpontban pedig telefonos egyeztetést követően látogathatják az érdeklődők. A különféle fajtákból elsősorban levendulaszörpöt, gyertyát és szappant állítanak elő, szárított változatukból pedig levendulazsákok készülnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!