Szoljon podcast

2023.08.31. 15:58

Juhászné Antal Gabriella: A népdalt örömből éneklők egyre idősebbek, csoda, hogy nálunk fiatalok is vannak

A Szoljon.hu podcastjének legújabb adásában ezúttal a Szolnoki Népdalkör szakmai vezetőjével, Juhászné Antal Gabriellával, illetve a 12 éves Bolgovics Sára énekessel beszélgettünk.

Turcsányi János

Vendégünk: Bolgovics Sára (balra) és Juhászné Antal Gabriella

Forrás: Szoljon.hu

Az 1969-ben alakult Szolnoki Népdalkör évente legalább 15-20 alkalommal lép fel, nem csak a vármegyeszékhelyen, de országos megmérettetéseken is sikeresek. A művészeti csoport nemrég érdemelte ki a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Művészeti Díjat. Bár a csoport létszáma a pandémia idején az elmaradt fellépések miatt nagyon lecsökkent, ma ismét közelít a húszhoz.

Legalább ennyire fontos az is az életükben, hogy ellentétben az ország legtöbb népdalkörével, közöttük tizenéves fiatalokat is találunk. Ugyanakkor a csoport szakmai vezetője, Juhászné Antal Gabriella országos szinten a csoportos népdaléneklés legnagyobb problémájának a fiatalok hiányát tartja.

A csoport sikereiben nagy szerepet játszik a 40 éve alakult Sodrás Népzenei Kisegyütessel való együttműködés, hiszen a hazai népdalkörök döntő többségét nem vonósok, hanem citerazenekarok kísérik. A velük való közös munkáról, a magyar népzene és néptánc fogadtatásáról Japánban, a hazai minősítő fellépéseken elért eredményekről és a további népdalénekléshez tartozó érdekességekről beszélgetett Juhászné Antal Gabriellával és a 12 éves Bolgovics Sára énekessel a Szoljon.hu podcast legújabb adásában Turcsányi János.

A Podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!