Kreatív hobbi

2023.09.28. 11:25

Manók, békák és az imádnivaló Stitch: mesevilágba repít kerámiafiguráival a cibaki kézműves – galériával

Kitanulta a fazekas mesterséget a cibakházi Lakatos Roland, ujjai között formálódik az agyag, saját kemencéjében égeti a mázas kerámiákat. A dísztárgyak kialakításának csak a képzelete szab határt, a halloweeni tökök mellett jól megférnek a manók, a népszerű mesefigura Stitch vagy éppen a klasszikus bögrék.

Pakainé Pusztai Nóra

Kerámiákkal mesevilágot varázsol az otthonokba a cibakházi Lakatos Roland

Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

A szórakoztató iparban ledolgozott több mint tizenöt év után döntött úgy Lakatos Roland, hogy olyan szakmákat sajátítana el, melyekben a kreativitását is kiélheti.

– Nyáron fesztiválokra, falunapokra utaztunk, kígyóval fotózkodtunk, bohócműsorokat tartottunk, télen a Mikulásos programoké volt a főszerep. Annyi jelmezem van, hogy egy színháznak elég lenne, ha bohócokat akarna felöltöztetni, de mégis elsablonosodtam, így váltanom kellett – fejtette ki a miérteket Lakatos Roland.

Virágkötő szakmát szerzett, Cibakháza szívében nyitott is egy üzletet. A szobrászkodás szinte minden formájába belekóstolt az elmúlt tíz évben.

– Nem a tányérok és használati eszközök motiváltak, hanem imádok alkotni, a téli éjszakákon sok időm van rá. A manók és tündérek világa közel áll hozzám, formáltam is figurákat papírmaséból, levegőn száradó gyurmából és műgyantából is, de egyik sem volt időtálló – mesélte.

Roland elhatározta, hogy megismerkedik a fazekas mesterséggel, a korong forgása azonnal magával ragadta.

– Amikor először odaültem a koronghoz minden csupa sár volt körülöttem, nem is gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz. Kitapasztaltam, hogy sokkal könnyebb az asztali korongon dolgozni, azon a dísztárgyakat formálni, mint az elektromoson a bögréket készíteni – számolt be tapasztalatairól.

Égető kemence beszerzése mellett döntött, melyet a mezőtúri mestertől Cseh Magitól vásárolt meg.

– Amikor beléptem hozzá egy igazi mesevilágba kerültem, megvásároltam a kemencét és megegyeztünk, hogy elvállal tanítványnak. Hosszú hónapokig jártam hozzá, hogy végigmenjek a lépcsőfokokon. Hat hónap után ott tartunk, hogy fazekaskodom, az ehhez szükséges alaptudást megszereztem Magikától, minden eszközt megvásároltam. Az agyagot a hozzá méltó eszközökkel formálom – emelte ki nagy elhivatottsággal a hangjában.

Néhány már elkészült alkotását meg is mutatta, a sorok között helyet kapnak a Cibakháza feliratos bögrék, kaspók, de egyedi szobrok is. Egy kis béka volt az első, amit elkészített. A Stitch fülénél az illesztést több napig simogatta, mire összeért az anyag. Amikor már nem látott rajta repedést félrerakta száradni.

– Amikor elkezdek bármit csinálni, jön egy pillanat és átlátom, ami a fejemben van, ekkor beleszeretek az alkotásba. Ez a tök alakú sajt az egerekkel éppen így készült, amikor megvolt az alap ráigazítottam a tökmintát, a szárat és utána elkezdtem kilyukasztani, majd a lyukakhoz odaültettem az első egeret. Nagy öröm volt, mikor a teljes kép kialakult – emelte fel büszkén az egyik alkotását.

– Három fokozat van, az agyag először egyszerű sár, az első égetés után lesz cserép, a mázas égetéssel válik kerámiává – vezette végig. Hozzátette: az alapot a legnehezebb kialakítani.

A tárgyak egyediségéhez, az apró, sokszor észrevehetetlen hibák is hozzájárulnak. Lakatos Roland úgy véli, pont ettől válik értékesség a kézimunka.
 

Izgalommal várják a kemence kipakolását

Lakatos Roland a bátyja rendezvényházának udvarán állította fel a megvásárolt háromszáz literes kemencét. A tapasztalatok szerint jó pár hét mire megtelik és érdemes bekapcsolni.

– Megvan a technika, ahogy be kell rakni a tárgyakat, 930 fokra melegszik fel és hat óra kell a kiégetéshez, ezután három napot kell várni, mire visszahűl. Eszmétetlen izgalom, az egész családdal együtt aggódtuk végig. Nagy öröm volt, amikor kinyitottuk és láttuk, hogy nem tört el semmi – mesélte Lakatos Roland.

A bekészített kilencven tárgyból az első égetés után mindössze egy nem sikerült, a végére további néggyel nem volt elégedett, de az arány így is tökéletes. A szeptember végi égetésre már készülnek egyebek mellett a mázas bögrék, az októberiben majd a karácsonyi díszeké lesz a főszerep.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!