Szoljon podcast

2023.11.23. 17:22

Bevált a program, sikerrel képzik a mindennapok hőseit Szolnokon

Hősképzést indított útjára az Országos Mentőszolgálat, melynek fontos küldetése, hogy a laikusok is merjenek segítséget nyújtani akkor, ha valaki életveszélyes állapotba kerül. A program lényege, hogy mindenki elsajátítsa az újraélesztés alapjait, és hogy tudatosítsák az emberekben: gyors beavatkozással életet menthetnek. A különleges „tanfolyam” hátteréről Szilágyi Norbert mentőtechnikussal, a szolnoki mentőállomás vezetőjével beszélgetett Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő.

Hartai Gergely

Szilágyi Norbert szerint gyors reagálással és megfelelő beavatkozással életet menthetünk

Fotó: Nagy Balázs

– Milyen céllal indította el az Országos Mentőszolgálat a hősképzés programot?

– A lakosságot szerettük volna felkészíteni olyan eseményekre, mint amilyen a hirtelen szívhalál, illetve a keringésmegállás. Elsősorban azokra fókuszáltunk, akik nem rendelkeznek jogosítvánnyal, és nincs egészségügyi végzettségük sem. Fontos, hogy ők is tudjanak segítséget nyújtani addig, amíg a helyszínre érünk. Nem mellékes ugyanis, hogy a telefonálás pillanatától a megérkezésünkig megfelelő ellátást kap-e a keringésmegállás állapotában lévő személy. 

Tudni kell, hogy ilyenkor percenként 10 százalékkal csökken az érintett esélye a túlélésre, ezért lenne fontos mellkaskompressziókkal ezt az időt kitolni.

– Öt évvel ezelőtt indították el a programjukat. Mely korosztály a legfőbb célcsoportjuk, a fiatalokat is megszólítanák?

– Bárkit szívesen fogadunk, a kezdeményezésünk teljes mértékben ingyenes. Minden hónap első hétfőjén várjuk a résztvevőket, 15 és 17 óra között zajlik az oktatás. A létszámkorlátunk 25 fő. A hősképzés egy országos program, tudomásom szerint minden vármegyeszékhely mentőállomásán lehet rá jelentkezni. Amikor megérkeznek hozzánk az érdeklődők, elmondják, mire kíváncsiak. Elsősorban az újraélesztés menetébe avatjuk be őket. Az elméleti résszel kezdjük az oktatást, és arra hívjuk fel a figyelmet, hogy egy keringésmegállásnál mi játszódik le a szervezetben. A szemléltetést babán, egy felsőtesttorzón végezzük, amelyen a légútbiztosítást és a mellkaskompressziót mutatjuk be. Eleinte mindenki félve érkezik ezekre az alkalmakra, hiszen mégiscsak egy keringésmegállásról beszélgetünk. Ugyanakkor mindenkit megnyugtatunk, hogy nem tudunk rosszat tenni egy ilyen helyzetben, ilyenkor csak segíteni tudunk a betegen! Amint ezt megértik, már lazábban állnak az egészhez. 

A legtöbbször egyébként azt kérdezik, mi van akkor, ha újraélesztéskor eltörik az egyik borda. Természetesen semmi, hiszen törött bordával még lehet élni...

– Sikerül a félelmet leküzdeni az emberekben?

– Azt kell nyomatékosítani bennük, hogy ők azok, akik abban a helyzetben képesek lehetnek megmenteni a másik életét. A képzések végére a résztvevők 95 százaléka teljesen túllép a félelmén, ám nyilvánvalóan az eset bekövetkezésekor derül csak ki, hogy ez mennyire van így. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a laikus mellkaskompresszió nagyban növeli a túlélés esélyét. Vannak olyan jelentkezők, akik harmadjára teljesítik a képzést, és mindig újabb és újabb kérdésekkel jönnek. Mi igyekszünk válaszolni mindenre, amely az elsősegélynyújtásról szól.

– Úgy tűnik, jól működik a hősök képzése. Kiterjesztenék a kezdeményezésüket más területekre is?

– Természetesen, vannak ilyen terveink. Nemrégiben például várandós kismamák kerestek meg bennünket, hogy tartsunk újszülöttek ellátásával kapcsolatos képzést. Ennek keretében szerettek volna többet megtudni a légúti idegentest eltávolításáról, és arról, hogy mit kell tenni a fulladásos helyzetekben. Volt már oktatás ebben a témában is. Reméljük, az alkalmak kedvet csinálnak ahhoz, hogy az emberek helyt álljanak bizonyos esetekben, és akár mentősnek is jelentkezzenek. Az itteni közösség ugyanis rendkívül jó. Én magam 2009-ben Szegeden kezdtem mentőzni, tíz évet dolgoztam a városban. Ezután kerültem Szolnokra, ahol gyorsan befogadtak. 

Azt hiszem, ehhez a szakmához óriási elhivatottság kell, ám a betegek pozitív visszajelzéseit nem pótolja semmi sem.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!