Szoljon podcast

2023.12.02. 06:55

Az egész falu drukkolt az országos tévé főzőműsorában remeklő tiszabői Mányi Józsefnek

Számára a főzés szerelem, a tanulás pedig kiút a szegénységből. A tiszabői Mányi József családjában elsőként szerzett diplomát, azóta többen követték ezen az úton. A szakács végzettséggel is rendelkező nemzetiségi roma tanító nemrég sikeresen szerepelt a Tv2 Séfek Séfe című főzőműsorban, erről beszélgettünk vele otthonában.

Az egész falu drukkolt az országos tévé főzőműsorában remeklő tiszabői Mányi Józsefnek

Mányi József otthon is szívesen főz, ottjártunkkor lánya születésnapjára készítette a marhalábszárpörköltet

Fotó: Mészáros János

– Milyen élményekkel tért haza erről a megmérettetésről?

– Igazából nagyon vegyes érzésekkel, óriási lelki felkészülést igényel egy ilyen főzőverseny. Amikor az ember azt gondolja, hogy nagyon jót készít, kap olyan kritikákat, hogy elgondolkodik, hogy vajon tényleg tud-e főzni? Amikor meg nem vagy olyan elégedett magaddal, piedesztálra emelnek, hogy ez nagyon jó étel lett. Lelkileg is, fizikailag is nagyon megterhelő volt a verseny, de összességében, és így utólag egy nagyon nagy élmény. Életre szóló...

– Meddig is jutott?

– A TOP 10-be. Tizedikként végeztem.

– Kezdjük az elején. Hogyan jött az életébe a szakácskodás?

Gyermekkorom óta mindig is szerettem főzni, ez látszik is, gondolom...(nevet). Miközben végeztem a főiskolát, nyitottunk egy büfét. Úgy gondoltam, ha már ezt csinálom, értsek is hozzá. Éppen adódott egy lehetőség Mezőtúron, így felnőttképzésben megszereztem a szakács szakmát. Előtte is szerelem volt, azóta is, és egyre inkább...

– Ezt azért furcsállom egy kicsit, mert a roma családokban általában az asszonyok főznek. Hogy esett, hogy mégis ön ragadott fakanalat?

– Nem tudom, igazából a cigányoknál a férfiak is főznek, csak ők ugye az üstökben készült ételeket, pörkölteket. Lehet, hogy innen ragadt rám, lehet, hogy egyik ősöm is nagyon szeretett főzni.(mosolyog)

– Milyen ételeket főz szívesen?

– Bármit. Itthon is sokat főzök, a hagyományos, mindennapi ételeket a páromra bízom, ő is sokat főz, próbálom nem kiszorítani a konyhából természetesen, de a különlegesebb ételeket én készítem. Illetve a babgulyást, a gulyáslevest és bizonyos pörköltet nem adom ki a kezemből. Azt nem...

– Hány gyermeke van?

– Egy lányom van, 17 éves. A Bercsényi Miklós Katolikus Gimnáziumban tanul Törökszentmiklóson, most 11. évfolyamos. Ügyes és szorgalmas, nagyon büszke vagyok rá. Aztán remélem, hogy valamilyen szinten a nyomdokaimba lép. Nem a szakácskodásra gondolok itt, hanem a tanulásra.

– Mert miket végzett el a szakács iskolán kívül?

Van egy tanítói diplomám, Szarvason végeztem, 2020-ban. Pontosabban tanító, nemzetiségi roma tanító szakirányon, ami azt jelenti, hogy az én diplomámban fel van tüntetve, hogy cigány nyelvből is diplomáztam, ami egy felsőfokú C típusú nyelvvizsgával egyenértékű. Úgyhogy, remélem a lányom is főiskolát vagy egyetemet végez majd, és megtalálja a számítását az életben.

– Az ön családjában mennyire volt gyakori az, hogy továbbtanultak?

– A családunkban én vagyok az első, de szerencsére nem az utolsó. Az unokaöcsém például most iskolában dolgozik, jelenleg ő is Szarvasra jár főiskolára, több unokahúgom elvégezte a bolti eladóit, a húgom óvodában dolgozik, egyelőre képesítés nélkül, de most készül ő is főiskolára. A családomban én voltam az első, de mára szinte mindenki a tanulás felé vette az irányt szerencsére. 

– Visszatérve a főzéshez, a büfén kívül szokott máshol is munkát vállalni szakácsként?

– Az az igazság, hogy nagyobb étteremben még nem dolgoztam. Azt elmondhatom, hogy a tiszabői kis gyrososból jutottam el a Séfek Séféig. Máshol még nem dolgoztam, nincs is tervben igazán, viszont vannak különböző rendezvények a műsor kapcsán, melyekre többen is járunk a szereplők közül, na, ott azért jókat főzünk. Szinte örömfőzésnek is nevezhetjük ezeket, hiszen a különleges ételek készítése mellett együtt vagyunk a csapat egy részével. Imádom ezt az egészet.

– Akkor tartják a kapcsolatot.

– Nap mint nap beszélünk telefonon. Azt tapasztaljuk, hogy szeretnek minket az emberek, a minap Fülöpszálláson voltunk közönségtalálkozón, rengetegen voltak. Ajándékokat hoznak, fényképezkednek, jönnek, mosolyognak, gratulálnak. Sok szeretetet kaptam a műsor kapcsán, már emiatt megérte az egész.

– És itt a faluban mit szóltak ahhoz, hogy szerepelt a tévében?

– Itthon nem vagyok újdonság... (nevet) Egy kis faluról beszélünk, ismernek gyerekkorom óta, én is ismerem őket. A pici gyerekeken láttam, hogy megilletődtek. Egyébként nagyon pozitív a falu visszajelzése, a felnőtt emberek, a velem egykorúak vagy idősebbek is gratuláltak. Néztek, szorítottak értem.

– A mentorok, a séfek hogyan viszonyultak a versenyzőkhöz?

– Én először tartottam Fricitől – ugye Vomberg Frigyeshez kerültem –, hiszen végigkövettem az összes műsort, és egy elég szigorú, nagyhangú séfnek tűnik a képernyőn. Tényleg nagyon szigorú és következetes, de nagyon jó ember. Műsor közben vagy forgatási szünetekben odajött hozzánk, mindig volt egy-két jó szava, megsimogatott, megölelt bennünket, együtt nevetett velünk. Ő az etalon. Két lábon járó lexikon szakmailag. Wolf András és Krausz Gábor is magas szakmai színvonalat képviselnek, fantasztikus séfek, és emberileg is nagyszerűek. Az egész stáb egyébként, a műsorvezető, a riporterek, az operatőr, a szerkesztő, mindenki, hiszen közös volt a cél, hogy egy nagyon jó műsort prezentáljunk a nézőknek. Nehéz volt, de fantasztikus volt a légkör.

Arról, hogy Mányi József hogyan élte meg a műsor utáni időszakot és hogy mi az álma, a beszélgetés további részében meghallgatható a Szoljon.hu podcastben.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

A humor segíti át a mindennapi nehézségeken

Mányi József a verseny ideje alatt láthatóan a legfeszültebb pillanatokban is derűs maradt.

– Alapjában véve egy nagyon vidám természetű ember vagyok, és ha jönnek nehézségek és elkeseredek, attól jobb nem lesz. Mint Móricznak a Hét krajcárjában humorral oldom meg a gondokat. Ez vezetett valószínűleg ahhoz, hogy a hidegvéremet is meg tudtam őrizni, tisztán tudtam gondolkodni. A való életben is így vagyok ezzel, megállok egy pillanatra, átgondolom a körülményeket, és az alapján cselekszem, ahogy a legjobbnak látom – vallja a tiszabői szakács.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában