A legjobbak közé vágyik

2024.01.17. 13:55

Hóban, sárban, fagyban küzd az örményesi terepakadályfutó

Földutakon, viseletes futócipőben, az Alföld sík terepén, de annál elszántabban edz az örményesi Németh Richárd terepakadályfutó, akinek célja, hogy bekerüljön az ország legjobb tíz versenyzője közé.

Molnár-Révész Erika

Az örményesi sportpálya szabadtéri kondiparkjában és földutakon futva készül a versenyekre Németh Richárd

Fotó: Mészáros János

– Tíz éve kezdtem el komolyabban sportolni, a terepakadály futást olyan másfél éve űzöm – mesélte két húzódzkodás között Némeh Richárd, aki ottjártunkkor éppen saját testsúlyos edzést végzett Örményes 2019-ben átadott szabadtéri kondiparkjában. Mivel ez a fajta sport az állóképességet fejleszti –ami elengedhetetlen a terepakadály futáshoz– ezért a helyi fiatalember minden alkalmat megragad, hogy rendszeresen végezze a gyakorlatokat. 

Németh Richárd másfél éve kezdett komolyan foglalkozni a terepakadály futással, a nehézségek ellenére is szeretne jó eredményeket elérni
Fotó: Mészáros János

– Futottam korábban is, de akkor teljesíménytúrákra készültem fel, majd jött a terepakadály futás. A barátomék vettek rá egykor hogy próbáljam ki, aztán végül nagyon megtetszett – mondta arról, hogyan választotta ezt az embert próbáló sportot. Azóta, mióta elkezdte, ha csak teheti, jelentkezik a különböző megmérettetésekre is. A Fighters' Run országos terepakadályfutó versenyen összesítettben 10. helyezést ért el, tavaly a Szolnokon rendezett Pizza Sprinten kategóriájában második lett, de részt vett már a Spartan Race-n is. De hogy ezekre a versenyekre mennyire lehet éppen az Alföld kellős közepén, sík terepen felkészülni? 

– Semennyire – válaszolta kérdésünkre nevetve, mégis komolyan. Merthogy ennek ellenére nem adja fel. A terepakadály futáshoz képest mostoha körülmények között is mindent megtesz azért, hogy minél jobb eredményeket érjen el.

– A földúton szoktam futni, néha a pályán, amikor a földúton derékig érő sár van. Mivel a terepakadályfutó versenyeket mindig hegyes-dombos vidéken rendezik, itthon nagyon nehezen tudok felkészülni rá. Nyilván, ha adott lenne a megfelelő terep az edzésre, jobb eredményeket is hozhatnék – mondta. Richárd célja az, hogy az országos versenyeken legalább az első tízben benne legyen, de legnagyobb vágya a dobogós helyezés. 

Az egyébként villanyszerelőként dolgozó fiatalember, aki tervei szerint hamarosan karbantartóként helyezkedik el, azt mondta, a terepakadály futásban éppen a nehézségét, a kihívást, a korlátok legyőzését szereti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!