Eseményajánló

2024.03.07. 19:00

Böllérfesztivál, nőnapi köszöntések – izgalmas programokat tartogat hétvégére a Jászkunság

Nőnap, disznótoros, csillagászat, sakkverseny, látványos kiállítások – csak néhány azok közül a programok közül, melyekből hétvégén lehet válogatni a vármegyében. A gasztronómiai és kulturális események mellett izgalmas versenyeket is tartogat az ellőttünk álló három nap.

Molnár-Révész Erika

Péntek

Az elmúlt években is remek hangulatban telt az Abádszalóki Böllérfesztivál
Fotó: Ujvári László / Forrás: MW archív

NAGYKÖRŰ A hangok titkos élete címmel délelőtt 10 órától a Nagykörűi Művelődési Házban interaktív családi beatbox színház kezdődik Fekete János Jammallal. 

ZAGYVARÉKAS 17:30-kor Tájképek címmel kiállítás nyílik Perjési Baranya Magdolna amatőr festő képeiből a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtárban. A tárlat március 29-ig tekinthető meg. 

Ugyanitt a színházteremben 18 órától a nőnap alkalmából Polónyi László polgármester köszöntője után zenés előadással kedveskednek a hölgyeknek Háromszemélyes bolondságok címmel. 

SZOLNOK A Verseghy Ferenc Könyvtárban 16 órakor Gondolatok a könyvtárban (Vörösmarty után szabadon...) címmel nyílik meg Ézsiás Gyöngyike képzőművész kiállítása. A tárlat április 5-ig tekinthető meg. 

Ugyanitt, az Utazóklub soros rendezvényén 16:30-tól COOLtúra Japánban címmel Ondok Tamás tart útibeszámolót. 

A Pletykafalu Fiókkönyvtárában 17 órától a Huncutka a kíváncsi kisróka című mesedarabot lehet megnézni a Minerva Bábcsoport előadásában.

JÁSZBERÉNY Ezen a napon kezdődik a háromnapos Athletica Galactica Döntő. A Magyarországon egyedülálló megmérettetés a fizika és matematika terén kiemelkedő, a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődő középiskolás diákok csatája. A versenyzők 17 órától 18-ig regisztrálhatnak a Jászberényi Városi Könyvtárban. A vendégeknek 20:30-tól 22:30-ig távcsöves bemutató előadás kezdődik a könyvtár kupolájában. 

Szombat

ABÁDSZALÓK Már reggel 6 órakor megnyitja kapuit a XVI. Abádszalóki Böllérfesztivál Tiszator és Gasztronómiai Vásár a Füzes Kempingben. A programok 6:15-kor kezdődnek, 6:30-kor malacfogással és szúrással indul a verseny, 7:30-kor kezdődik a kóstolás. 8 órától lehet nevezni a pogácsa és pálinkaversenyre, ezután színpadi programok kezdődnek. 10 órakor lesznek az ünnepélyes köszöntők, 10:40-től Mónus József (Fehér Farkas) világrekorder távlövő íjász beszámolója kövezkezik. 15 órától indul a Dűvő népzenei együttes nagykoncertje és az össztáncház. Az esemény ideje alatt különböző koncertek és gyermekprogramok várják az érdeklődőket. 

SZOLNOK Az Aba-Novák Agórában ezen a napon rendezik meg a Szolnok Agóra Rapid Open Nemzetközi Sakkversenyt és a II. Szolnok Agóra Amatőr Rapid Sakkversenyt, utóbbit 3 korcsoportban. A versenyekre reggel 8 órától lehet regisztrálni, 9 órától kezdődik a megnyitó, 9:20-tól indulnak a mérkőzések. 

Disznótorost tartanak a Szandaszőlősi Általános Iskola gazdasági udvarán reggel 8 órától. Lesz disznóperzselés, sült vér és friss pecsenye kóstoló, hurka- és kolbásztöltés is. 

Délelőtt 10 órától indul a Szandaszőlősi Művelődési Házban a Vármegyei Rejtvényfejtő Bajnokság. A versenyen kezdő, haladó és mesterjelöltek is indulhatnak. 

Ugyanitt nőnapi délutánt tartanak 15 órától 18 óráig. 17 órától zenés nőnapi műsort ad a Seres Brothers. 

Reggel 9 órakor „Metszési bemutatót” tart Szolnokon, a Vörösmező út 42. sz  alatt Kiss Károly kertjében a Bereczki Máté Gazdakör. A szervezők kérik, hogy az érkezésnél a résztvevők vegyék figyelembe a korlátozott parkolási lehetőséget.

Szintén reggel 9-től Nőnapi virágfutás és túra indul a Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdő játszóteréről Székely Istvánnéval. A túra hossza körülbelül 10 kilométer. 

JÁSZBERÉNY Reggel 8 órától az érkezéssel, regisztrációval folytatódik az Athletica Galactica Döntő a Jászberényi Városi Könyvtárban. 9.30-tól kezdődik a megnyitó, és míg a versenyzők elméleti fordulóban mérik össze tudásukat, a vendégeket a különböző, csillagászatról szóló előadások várják. Délután 14.30-tól Planetáriumi vetítés az Ifjúsági Házban, és a Jász Múzeum várja programra az érdeklődőket. 22 órától távcsöves bemutató előadás a könyvtár kupolájában (derült idő esetén távcsöves észleléssel).

TISZAFÜRED Délután 16 órától városi nőnapi ünnepségre várják a hölgyeket a Kovács Pál Művelődési Központban. Ujvári Imre polgármester köszöntőjét követően László Attila, a Csillag születik című műsor 3. szériájának győztese ad koncertet.

Vasárnap

SZOLNOK Reggel 8 órától indul a Helyi Termékek Vására az Aba-Novák Agóra előtt, a Hild téren. A vasárnapi esemény a szolnoki csata 175. évfordulójának szellemében zajlik majd, a mintegy 70 kistermelő, kézműves kínálata mellett ugyanis meglepetés produkcióval készül a Szolnoki Magyar Szablyavívó Iskola. Az esemény délután 13 óráig tart majd. 

Délután 15 órától kezdődik a Székely Szabadság Napi megemlékezés és koszorúzás a Szentháromság téren. Az ünnepélyes eseményen beszédet mond Szalay Ferenc polgármester, Végh Miklós református lelkész, közreműködik a Cuháré Néptáncegyüttes, Enyed Gabriella, Sóki Ferenc tárogatóművész, a Szeres Népzenei Együttes és a Szolnoki Népdalkör.  

JÁSZBERÉNY Reggel 9 órától ünnepre hangoló húsvéti játszóházzal várják a családokat játszósarokkal, húsvéti vásárral és kézműves helyszínekkel a Gyöngyösi úti múzeumépületben. Az esemény 12 óráig tart.

Az Athletica Galactica Döntő záró napján a versenyzők 9 órától Planetáriumi fordulón vesznek majd részt az Ifjúsági házban, miközben a vendégeket csillagászatról szóló előadásokkal várjá 9:15-től. Az eredményhirdetés, és a díjak átadása 14 órától várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!