Szoljon podcast

2024.06.08. 15:16

Az olimpiai selejtező fővárosi fordulójára készül Szarvák Csenge, szolnoki breaktáncos – videóval

Az olimpiai kvalifikációs versenysorozat utolsó, hazai fordulóján is részt vesz a vármegyeszékhely sportolója, Szarvák Csenge. A Stay Fresh Crew breaktáncosa Shanghai után júniusban Budapesten indul a párizsi kvótaszerzésért.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Mozgalmasan telnek a mindennapok Szarvák Csenge breaktáncos és edzője, Fodor Lajos számára. A Stay Fresh Crew tagjai gőzerővel készülnek a júniusi megméretésre, amelyet a budapesti Ludovika Campus területén rendeznek. Csenge és Lali a felkészülésről, élményeikről és terveikről mesélnek egy podcastadásban, Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő kérdezi őket.

podcast, breaktáncos, Szarvák Lajos, Fodor Lajos
Szarvák Csenge és edzője, Fodor Lajos
Fotó: Daróczi Dorottya

– Nagyon fáradtak vagyunk, zsúfolt ez az időszak. De egyúttal büszkeség és öröm természetesen. Ráadásul Csenge a breaktánc magyarországi nagykövete is, így még több feladata van – sorolta az edző. Hozzátette, idén újításnak számít, hogy négy új sportág is megjelenik az olimpián. 

A breaktánc mellett a falmászást, a bmx kerékpározást és a gördeszkázást is beemelték a versenyszámok közé.

Az egyenlőség jegyében készülnek a szervezők

– Az előző selejtezőn, illetve a budapestin is a negyven legjobb női és negyven legjobb férfi versenyző indul. Ennek az is az oka, hogy a nemek arányának egyenlőségére törekednek, minden sportágban – részletezte Fodor Lajos. Hozzátette, míg hazánkban a hölgyeket Csenge, a férfiakat a szolnoki egyesület másik tagja, a temesvári származású Noris Menotti Lobontiu képviseli.

Csenge a breaktánc magyarországi nagykövete
Forrás: Beküldött fotó

– Ő kettős állampolgár, egyébként Romániában él. Ez kissé megnehezíti a dolgunkat, de a közös edzéseket próbáljuk Budapesten megvalósítani – részletezte Fodor Lajos. A tét tehát nagy, érzik is a nyomást, de igyekeznek minél hatékonyabban felkészülni. 

A szolnoki breaktáncos számára azonnal szerelem lett a sport

Csenge tíz éve találkozott a sporttal, azóta űzi szenvedéllyel.

– Egy fellépésen szerettem bele teljesen a breaktáncba, azóta nincs megállás – ezt már maga Csenge mesélte. A fiatal lány látványosan fejlődött az elmúlt évek alatt, sikert sikerre halmozott, az előttük álló megméretésre is nagy erőkkel készülnek.

– A fáradtságot a legnehezebb kezelni. Igyekszem a lehető legjobban összeegyeztetni az edzéseket, az utazásokat és a tanulást – részletezte a fiatal breaktáncos. Azt is elárulta, ez nem könnyű feladat, mégis úgy érzi, sikerült egy működő rendszert kialakítania. Nagykövetként bizony muszáj jól zsonglőrködnie az idővel és energiával, de saját bevallása szerint ez hatalmas büszkeség számára.

Csenge tíz éve találkozott a sporttal, azóta űzi szenvedéllyel
Forrás: Beküldött fotó

– Képviselni a csapatot és a sportágat...ez nagy dolog, örülök ennek a lehetőségnek – mondta.

– Mondhatni kicsi celebet faragnak belőle, az arca ott van plakátokon, aluljárókban  – vette át a szót az edzője mosolyogva.

A breaktáncos komolyan veszi a felkészülést

 A breaktáncosok heti öt napot edzenek, munka, illetve iskola előtt és után.

Ezek az alkalmak alapvetően a táncról, az elemekről, koreográfiákról szólnak, ezenfelül azonban kiegészítő edzéseket is beiktatnak az állóképesség javítása érdekében.

– Nagyon szeretnék benne lenni az első tízben, igyekszem a lehető legtöbbet tenni a célért és bízom abban, hogy ezek az erőfeszítések meghozzák a gyümölcsüket – mondta Szarvák Csenge.

Ha kíváncsi a további részletekre, hallgassa meg a teljes beszélgetést a Szoljon.hu-n Ön is!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!