KUNHEGYES

2018.10.20. 15:26

Egy tehetségkutató különdíjával indult be igazán a fiatal énekes karrierje

Környezetünkben számos tehetséges emberrel találkozhatunk. Arra pedig felkapjuk a fejünket, ha valaki a médiából köszön vissza ránk. Mint például a kunhegyesi Gyányi István.

Ujvári László

István életét ma már az éneklés tölti ki

Forrás: Beküldött fotó

Egy kunhegyesi kávézóban találkoztunk a fiatal énekessel. Első fecske a családban, hiszen szüleinek, rokonainak nincs zenei képzettsége, előélete. Ő az első, aki erre a pályára tévedt.

– Mindig jó érzés ide hazajönni – mondta mosolyogva.

Kunhegyesen született 1995-ben, az általános iskolát is ott végezte. Középiskoláskorában már a közeli Püspökladányban tanult. De hogy jön rá egy fiatal fiú, hogy jó hangja van? Hiszen egy iskoláskorú jellemzően inkább más elfoglaltságot helyez előtérbe…

– Már kiskoromban nagyon jó hangom volt, énekeltem szólókat is. Elsősorban iskolai és városi ünnepségeken. Egészen kicsiként tudtam, hogy énekes vagy színész szeretnék lenni. A mutálás, a hangom változása persze engem is elbizonytalanított ebben, de végül minden jól alakult – kezdte az elején a történetet a fiatal előadó.

A színpad, az ismertség és a figyelem nem volt számára újdonság, hiszen tíz éven keresztül erősítette a Kunhegyesi Néptáncegyüttest.

– Sosem tartottam magam tehetséges néptáncosnak, de nyilvánvaló, hogy a zenét ekkor szerettem meg. Sokat köszönhetek az ottani közösségnek és tanáraimnak – idézte korábbi emlékeit.

Már gyerekként a színpadon állt, gondolhatnánk, már csak egy lépés innen az énekes karrier. A néptáncon kívül azonban más is szerepet játszott ebben. Általános iskolás évei alatt az énekkar oszlopos tagja volt. Püspökladányban már a helyi színjátszó kört erősítette.

– Egyik alkalommal én kaptam az egyik darab főszerepét. Egy musicalt énekeltem – mesélte. Az volt az első alkalom, hogy közönség előtt, színpadon fakadt dalra.

A visszajelzések és kezdeti sikerek után a dolgok már a maguk útján mentek tovább. Nem sokkal később két osztálytársával akusztikus zenekart alapítottak. Beneveztek az egyik tehetségkutató videós pályázatára, a budapesti döntőig meneteltek 2015-ben. Különdíjat kaptak, Pisti pedig egykettőre a figyelem középpontjába került. Ekkoriban indult az együttműködése menedzserével, Ráczné Fekete Ilonával is.

– Jelenleg angol–történelem szakos pedagógusnak tanulok az éneklés mellett. Ebből kifolyólag nagyon közel állnak hozzám az olyan tematikus műsoraink, melyeket március 15. vagy október 23. apropóján szoktunk előadni – magyarázta Pisti. – A tanári pálya, valamint a diploma megszerzése nemcsak családi, hanem saját elvárásom is magammal szemben – jegyezte meg a tanulmányaival kapcsolatos kérdésünkre. Meggyőződése, hogy ez sokat adhat hozzá előadói karrierjéhez.

István életét ma már az éneklés tölti ki
Fotó: Beküldött fotó

A tehetségkutatón elért siker után úgy érezte, minden sínre került. Eleinte a környező települések rendezvényein, falunapjain kapott lehetőséget. Idővel pedig egyre több helyen állhatott színpadra, hogy megmutassa magát.

– Mikor elkezdtük, kéthavonta volt egy fellépésem, most meg hétvégente három-négy az ország különböző pontjain – érzékeltette a különbséget a táncosból lett énekes. Legutóbb már Szerbiában és Romániában is színpadra állhatott.

Határozott célja, hogy az éneklés legyen hátralévő életének fő elfoglaltsága. Példaképe nincs, a saját útját szeretné járni. Most leginkább feldolgozásokat énekel, igény szerint, azonban saját dalokkal is készül. Közel állnak hozzá a könnyűzenei műfaj különféle irányzatai, nagyon szereti a lírai műfajt.

Dalaiban és azok szövegében általában saját élményei, tapasztalatai köszönnek vissza. Szereti dalba önteni azt, ami megtörténik vele, ami megérinti. Életét most az éneklés tölti ki, a tanulás mellett fellépésekkel és utazással telik minden ideje. Gyermekkorában sokat jártak vadászni édesapjával, nagyapjával. Hiányoznak neki azok az élmények, de jelenleg nincs rá ideje. Szereti, amit csinál, most kizárólag erre és céljaira fókuszál.

Menedzsere szerint is sokat változott, teljesen kibontakozott az elmúlt időszakban.

– Akkoriban én voltam a püspökladányi művelődési ház igazgatója. Mivel a településen tanult, és a helyi színjátszó kör tagja volt, már ismertem Pistit – emlékezett vissza Ráczné Fekete Ilona.

Amikor különdíjat kaptak az említett tehetségkutatón, és meglátta a produkciójukat, egyből megkereste. Együttműködésük gyorsan kialakult, és eredményes lett. Helyi, majd regionális, ma már országos szinten vannak felkéréseik.

– Pisti alapvetően egy tehetséges, de zárkózott jellem volt. Sokat változott az elmúlt években, teljesen kibontakozott – jellemezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!