MEGYEI KÖRKÉP

2018.02.22. 06:55

Megint drágul a kenyér, eláruljuk az okokat

Hamarosan ismét többet kell fizetnünk a kenyérért és a péksüteményekért. Előbbi ára tíz forinttal is emelkedhet kilónként – hívta fel rá a figyelmet a Magyar Pékszövetség.

Kovács Berta

Képünkön Jahdauti Hysen koszovói pék, aki a szolnoki Szapáry Pékségben süti a vekniket.

Fotó: Mészáros János

Ennek okaként a liszt átadási árának drágulását jelölték meg. Szerintük a sütőipari vállalkozások a többletköltséget be fogják építeni termékeik árába. Megyei körképünkből is az derül ki, egy-két hónapon belül jöhet az áremelés.

– A bejelentett áremelésnek alapvető oka a béremelés – mutatott rá Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség Szolnok-Hajdú régiójának elnöke.

– A munkaerőt nem könnyű megtartani, sőt, új dolgozókat is fel kellene venni. Magyarországon összesen háromezer pék hiányzik. A Jászságban fokozottabban igaz, hogy nagyon nehéz jelentkezőt találni, hiszen itt vannak a nagy multi cégek. A szalag mellett is megkereshet annyit a dolgozó, mint egy pékségben, ahol éjszaka és nyáron negyven fokban kell dolgozni.

A munkaerő mennyiségén túl pedig a minősége is problémás. Utánpótlás se nagyon van – mutatott rá a nehézségekre a régiós elnök. – A másik komoly ok a liszt drágulása, ám a többi beszállító is árat emelt, hiszen a tej, a vaj, a túró, a cukor is többe kerül. Mi egyetértünk a minimálbér emelésével is, hiszen így több áru fogy, jobban veszik az emberek a drágább, minőségi termékeket is.

Azokhoz pedig drágább alapanyag szükséges. Hogy mi várható, azt nem tudjuk, amíg nem látjuk a lisztáremelés pontos mértékét. Addig nem tudjuk azt sem, hogy mennyit háríthatunk át belőle a vásárlókra.

– A búza ára nem magas, az aratás után négyezer-négyezer-egyszáz forint volt mázsája. Hiány sincs, tavaly 5,2 millió tonna kiváló minőségű termett – emelte ki Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – A liszt ára az utóbbi időben emelkedett valamennyit, de a kenyér drágulásának fő oka a minimálbér-emelés.

Képünkön Jahdauti Hysen koszovói pék, aki a szolnoki Szapáry Pékségben süti a vekniket.
Fotós: Mészáros János

– Ráadásul nem csak a kenyér ára emelkedik, és valójában az élelmiszer-fogyasztásunk összegét nézve ez csak egy kis tétel. A múlt rendszerből maradt még ránk, hogy a kenyér árából központi kérdést csináljunk. Szerintem a magasabb bérek mellett a drágulás ellenére az arányokat nézve nem fogunk többet költeni a kenyérre.

A sütemény árát kevésbé érinti

Sokan aggódnak, hogy a liszt drágulása a cukrászsütemények árait is megemeli.

– Év elején emeltünk árat a béremelések miatt, további áremelést nem tervezek – árulta el lapunknak Szatmári Imre, a szolnoki Zagyva Cukrászda tulajdonosa. – A liszt ára cukrászdák esetén sokkal kevésbé meghatározó, mi jóval többféle alapanyaggal dolgozunk, mint egy pék. A mi szemszögünkből korábban a cukor árának emelkedése volt drasztikus. Most leginkább a bérek és a munkaerőhiány jelenti a gondot. Szolnokon sem lehet cukrászt találni, ha mégis, nem dolgozik akármennyiért. Hamarosan robbanásszerű béremelésre kényszerül a szakma – tette hozzá a cukrászdatulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában