TISZA-TÓ

2018.03.12. 19:49

Csapadékszegény márciusban bíznak a mezőgazdászok a Tisza-tónál

Egészen jó évet zártak a gazdák tavaly a Tisza-tó mindkét partján. Legalábbis erről számoltak be a honlapunk által megkeresett mezőgazdászok. A 2018-as várakozásokkal kapcsolatban viszont már árnyaltabb a kép. Van, ahol a belvíz és a sár okoz gondot, mások inkább a tavaszi vetés kitolódása miatt aggódnak.

Ujvári László

A tiszaderzsi Urbán Zsombor szerint tavaly jó évet zártak, és az idei kilátások sem tűnnek rossznak.

Fotó: Ujvári László

A nagykunsági és a dél-hevesi gazdálkodók egyaránt úgy látják, hogy 2017, ha nem is kimagasló, de jó esztendő volt. Egy-két kivételtől eltekintve mindenki időben végzett a munkákkal, az őszi búza vetése zavartalan volt.

– A tavalyi esztendő a termény és a gazdálkodás szempontjából is sikeres volt. Az árak is jól alakultak, ami nagyon fontos – mondta Tilcsik István sarudi mezőgazdász. Meglátása szerint az idei év keserédesen indult.

– Az enyhe időjárás miatt nem tűntek el a kártevők, emellett a libakár már most jelentős. Dézsmálja a búzát, tövig lerágja, vagy a zöld szárat tövestől kihúzza a földből.

Bár a Tisza-tó jászkunsági oldalán hasonló károkról nem érkezett hír, a tavalyi év itt is eredményes volt. Egyesek szerint a hosszúra nyúló ősz kifejezetten kedvezett a gabonának.

– Jó évet zártunk, rendesen el tudtunk vetni, és le is tudtunk aratni. Nagyon hosszú volt az ősz, ez pedig előnyös, mert a gabonák jól meg tudtak bokrosodni – értékelt kérdésünkre Urbán Zsombor.

A tiszaderzsi mezőgazdász azt mondta: a tél közepéig nem volt jelentősebb csapadék, ami belvizet okozott volna. Februárban, március­ban azonban megváltozott a helyzet, most is vannak belvizes területek, de nem túl sok.

Február végén aztán magához tért a tél, a kéthetes fagy pedig hatással volt a mezőgazdasági munkára is. A gazdák örültek a fagynak, mert ki tudták szórni a műtrágyát és tárcsázhatták a szükséges területeket.

– Az öregek azt mondták: a márciusi esőt bicskával kell kiszedni a földből. Bízom benne, ez a hónap nem lesz annyira csapadékos – reménykedett Tilcsik István.

A száradás miatt így is elhúzódik a tavaszi vetés a Tisza-tó Heves megyei oldalán.

– Most enged ki a talaj, reméljük, nem lesz sok csapadék márciusban. Az lenne a legjobb, ha minél hamarabb kitavaszodna. Most egyelőre várunk – erősítette meg az elhangzottakat a derzsi szakember.

A tiszaderzsi Urbán Zsombor szerint tavaly jó évet zártak, és az idei kilátások sem tűnnek rossznak.
Fotós: Ujvári László

Urbán Zsombor elmondta: elébe mennek a következő belvizes időszaknak, új területeket fog bevonni az öntözésbe. Ez azonban tervezést igényel, új gépeket kell beszerezni és új csatornákat kialakítani.

A Tisza-tó körül minden évben belvizesek a tavaszi hónapok, ami a búzában rendre milliós károkat okoz.

Nem számítanak kiugró esztendőre

Nemrég jászapátin tartottak gazdafórumot, ahol csökkentett napraforgóárat jósoltak a 2018-as évre. Tekintve azt, hogy a tavasz idén nem ad olyan bizakodásra okot, mint 2017-ben, a szak­emberek sem számítanak kiugró esztendőre.

– Elsősorban a megcsúszó tavaszi vetések miatt számítok nyomott árakra. Ez pedig alapvetően határozza meg az évünket – fogalmazott Tilcsik István. Hozzátette, van olyan gazda Sarudon, aki ősszel már nem is vetett búzát, inkább a kukoricára fókuszál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában