PROBLÉMA

2018.06.27. 11:30

Még nem tudják, milyen fejlesztésekre lesz elég az uniós pénz Túrkevén

Hetek-hónapok óta számolgatnak a túrkevei önkormányzat vezetői. Ugyanazzal a problémával küzdenek, mint számos más helyhatóság: indulnának a fejlesztések, de kérdés, mire elég a pénz, amit kaptak hozzá.

Szilvási Zsuzsa

A város főterét is érintik a tervezett fejlesztések, de azokat is át kell most alakítani.

Fotó: Mészáros János

Számos uniós beruházás kezdődhet a településen, amelyek komoly fejlődést jelentenek majd. Csakhogy a tervek évekkel ezelőtt készültek, s a munkához szükséges anyagok éppúgy jelentős mértékben drágultak azóta, mint maga a munkaerő.

– Nem egyedi a problémánk, így tudomásom szerint erre kormányzati szinten is próbálnak megoldást keresni – mondta el Vida Tamás polgármester, amikor arról kérdeztük, mikorra várható az érdemi munka kezdete.

Korábban ugyanis a Kevi Juhászfesztivál utáni időszakra tűzték ki a beruházások indulását, ami érthető is. A város központját érintő fejlesztések bizony nagymértékben felborították volna a sok tízezer látogatót vonzó rendezvény menetét.

– Nyilvánvaló, hogy egyetlen projektről sem fogunk lemondani. Így egy érdemi lehetőségünk maradt, a műszaki tartalom csökkentése.

– Ezzel korábban az a veszély fenyegetett, hogy a csökkentés mértékének megfelelően a támogatás mértéke is kisebb lesz. A legutóbbi tájékoztatón azonban elhangzott, hogy ezt sikerül áthidalni.

– A jelenlegi álláspontunk szerint tehát megpróbáljuk észszerű keretek között módosítani a beruházások műszaki tartalmát. Bár még most folynak az egyeztetések, a legtöbb esetben olyan elemeket veszünk ki, amelyeket később akár saját erőből is pótolni tudunk.

– Így például, ha egy tervezett játszótérre hat játék helyett most csak ötöt telepítünk vagy a főtérre tervezett negyven pad helyett csak húszat teszünk, még nem sérül a fejlesztés egésze. A felszabaduló pénznek viszont bőven lesz helye, míg a most kimaradó elemeket is pótolni tudjuk majd.

A város főterét is érintik a tervezett fejlesztések, de azokat is át kell most alakítani.
Fotó: Mészáros János

Amint a polgármestertől megtudtuk, az egyik pályázat részeként felnőtt játszótér is épülne, miközben a városban egy hasonlót nemrégiben adtak át és egy másikra is elnyertek már egyéb forrást.

A harmadik street workout pályáról így szívesen lemondanak, ha erre lehetőség nyílik, s a beruházás más részeire fordítják a felszabaduló összeget.

– Jelenleg a pontos szabályozásra várunk, illetve a közbeszerzések zajlanak – tette hozzá Vida Tamás.

– Várhatóan nyár végén indulhat el az érdemi munka és sok esetben legkorábban talán jövő ősszel fejeződhet be. Bízom azonban, hogy a végeredmény megéri a sok várakozást.

Az egész városképet formálják

A Túrkevére tervezett uniós beruházások az egész település képét átformálják majd. Többek között megépül egy közösségi tér, melynek része lesz a fedett piac, megújul a református templom tornya és új arculatot kap a város főtere.

Ezek közül elsőként a templom felújítása kezdődhet meg, várhatóan még idén lezárul az a fejlesztés. A többi esetben azonban valóban attól függ a munkálatok kezdete, hogy mikor zárulnak le a közbeszerzési eljárások, s végül milyen műszaki tartalommal valósulhatnak meg.

Adott esetben ugyanis még az sem lehetetlen, hogy a terveket is módosítani kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában