TISZA-TÓ

2019.12.06. 07:00

A változékony idő ellenére jó évet zárnak a gazdák

Vegyes évet zárunk, már ami az időjárási viszonyokat illeti. Az aszályos telet csapadékos tavasz váltotta, a sormintát pedig a nyár és az ősz folytatta. Ugyanakkor az időjárás hatásainak kiszolgáltatott ágazatok jó évet zártak, a turizmus és a mezőgazdaság szereplői elégedetten nyilatkoznak.

Ujvári László

A traktorok megszokott látványt nyújtanak megyénk szántóföldjein és az utakon is ebben az időszakban. Illusztrációfotó.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Míg a korábbi években a tavaszi hónapokat belvíz jellemezte, idén aszállyal indult az év. Bár a két végletről beszélünk, az idei állapotok jobban kedveztek a mezőgazdasági munkáknak. Az aszályos időszakot hűvös, csapadékos május követte.

– Azt mondják, hogy a májusi eső aranyat ér, idén mégis sok bosszúságot okozott, megnehezítette a növényvédelmet és a gyomirtást – emlékezett vissza hírportálunk érdeklődésére Jóvér Zoltán. A Tiszafüred környékén gazdálkodó egyéni vállalkozó hozzátette: a nyári betakarítás már rendben lezajlott, azonban az őszi vetésű kultúráknál megfigyelhető volt a tavaly őszi és az idén tavaszi csapadékhiány.

A Tisza-tó környékén gazdálkodó, általunk megkérdezett szakemberek között egyetértés van abban, hogy minden nehézség ellenére, összességében jobb évet zárnak, mint 2018-ban. Szépen szerepelt a búza és az árpa, a termésátlag messze meghaladta az előzetes várakozásokat. A búza például rekordtermést hozott Tiszaderzs környékén.

– Sokat segített, hogy elmaradt a tavaszi belvíz, jó volt az idei esztendő csapadékelosztása. A napraforgó is csúcsközeli termést produkált – ezt már Urbán Zsombor, tiszaderzsi mezőgazdász mondta.

A szántóföldi növények közül a búza, a napraforgó és a repce is jó számokat hozott Tiszaroff környékén. Bár pontos adatokat még nem ismernek, várhatóan jobb évet zár Tarkó László mezőgazdasági vállalkozó is. Elmondása szerint egész nyáron a szárazsággal küzdöttek, de az utolsó pillanatban mindig érkezett annyi csapadék, ami megmentette a tavaszi vetést.

Egyes helyeken még no­vember végén is javában zajlott a munka. Akad olyan gazda, aki már hetekkel ezelőtt végzett a munkával, de van olyan is, aki még ezekben a napokban fogja szögre akasztani a munkagép slusszkulcsát. A gabonát még októberben elvetették, az őszi mélyszántással nem végeztek Tiszaroff környékén.

– Egy-egy napra a csapadék megállítja a munkát, de szépen haladunk. Ha minden jól megy, pár napon belül végzünk – jegyezte meg Tarkó László.

– Reméljük, hogy még egy darabig nem fagy ki az eke, és tudjuk folytatni – reménykedett.

Viszonylag könnyen ment a betakarítás Tiszafüred térségében, október végén szinte mindenki végzett, még a novemberi esőzések előtt. Sokan már a talajmunkán is túl vannak. Aki odafigyelt rá, napraforgóból nagyon jó termést tudott elérni, vélekedett Jóvér Zoltán. Számukra rekordtermést hozott, de a kukorica sem sokkal maradt el a tavalyitól.

– A novemberi eső kicsit hátráltatott, pár hektár még lazításra vár, de napokon belül a végére érünk – árulta el Urbán Zsombor. A gyomirtást szerették volna még az őszi hónapokban elvégezni, de a dolgok jelenlegi állása szerint arra már nem kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában