Jászkunság

2020.01.27. 17:30

A fejlesztésekkel járó késések apasztották az utasforgalmat

Több mint tizenkétmillióan utaztak a Budapest-Nyugati–Szolnok vasútvonalon tavaly, míg a megyeszékhely és a Keleti-pályaudvar között közel nyolcmillióan.

Czakó Nóra

Hiába a korszerűsödő járműpark, a hektikus menetidők sokakat eltántorítanak a vasúttól

Fotó: Mészáros János

Mindkét vonalon számottevően csökkent a forgalom 2018-hoz képest, ezzel párhuzamosan a Vámosgyörk–Szolnok, a Karcag–Tiszafüred és a Budapest-Keleti–Lőkösháza viszonylatban valamelyest többen szálltak vonatra 2019-ben, mint egy esztendővel korábban.

A jegyvásárlási szokásokról kiderült, hogy a Szolnokról jegyet váltók az országos átlagnál magasabb arányban választották az online vásárlást. Az így vett jegyek száma ötvenhat százalékkal emelkedett 2018-hoz képest, míg országos szinten a növekedés ötvenkét százalékos volt. A szolnoki indulással vásárolt összes jegy darabszáma egyébként 4,3 százalékkal volt több tavaly, mint 2018-ban.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk, hogy a Karcag–Tiszafüred vonalon a forgalomnövekedés nagy része a nyáron bevezetett új járatnak köszönhető, amely kifejezetten a nyári időszakban, a Debrecen–Füzesabony vonal részleges lezárása miatt közlekedett, hogy javítsanak a Tisza-tó megközelíthetőségén. E járat bevezetését idén nyárra is tervezik.

Hiába a korszerűsödő járműpark, a hektikus menetidők sokakat eltántorítanak a vasúttól
Fotó: Mészáros János

Az utasforgalom más vonalakon kimutatható csökkenése a folyamatban lévő korszerűsítéseknek és az azokkal együtt járó vágányzáraknak, pótlóbuszos közlekedésnek, időnkénti forgalmi zavaroknak, késéseknek tudható be. A kivitelezők tavaly is dolgoztak a Rákos–Hatvan, Püspökladány–Debrecen szakaszokon, a kiskörei Tisza-híd felújításán, a Hódmezővásárhely és Szeged közötti, tram-train építésén. E beruházások munkálatai érdemben befolyásolták az utasforgalmi adatok alakulását.

A fejlesztések befejeztével – a szolgáltatási színvonal növekedése, korszerű járművek forgalomba állítása és a menetrendi kínálat bővülése – nyomán azonban megfordulhat a csökkenő tendencia.

Megyénkben az elmúlt években számos fejlesztés valósult meg, köztük a kiskörei Tisza-híd felújítása, amelyet tavaly május közepén adtak át a forgalomnak. A szolnoki vasútállomáson pedig korszerűsítették a hangos utastájékoztatót, és kicserélték a vizuális utastájékoztató monitorokat.

A vasúttársaság a szárnyvonalakon felújításokat, karbantartásokat is végzett. Például a Vámosgyörk–Újszász közötti vonalon a sebesség fenntartása érdekében az éves, rendszeres karbantartást. Az elmúlt években Jászladány, Jászkisér és Újszász területén korszerűsítették a vasúti átjárót, és a Zagyva-hidat is lefestették. Jelentősebb karbantartási munkák keretében Jászapáti és Jászárokszállás között vasbetonaljakat, a jászárokszállási állomáson pedig ötszáz talpfát cseréltek ki. Jászkisér-felső megállóhelyen új peront építettek, és új lámpatesteket szereltek fel.

A Vámosgyörk–Jászapáti vonalon tavaly kisebb csinosítási munkálatokat végeztek: a vonal összes állomásán új virágládákat helyeztek el, így Jászárokszálláson, Jászladányon, Jászkiséren és Jászapátin. Jászárokszállás, Jászladány és Jászkisér emellett új kerékpártárolót is kapott, Jászapátin pedig festéssel újították fel a kerékpártárolót. Jászkiséren a padlóburkolatokat, Jászárokszálláson és Jászapátin a nyílászárókat javították ki, míg Jászladányon a várótermet üvegezték. Jászárokszálláson és Jászkisér-felsőn lefestették a padokat, és a javításokat is elvégezték. Jászárokszállás és Jászkisér állomáson kicserélték a hulladékgyűjtőket.

Jelenleg a Rákos–Újszász–Szolnok vonalon a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. végzi a forgalomirányító-berendezés korszerűsítését, amely várhatóan április végén fejeződik be. A munkák során megvalósul az utastájékoztató rendszerek korszerűsítése, az állomások tűz- és vagyonvédelme (tűz- és betörésjelzés), kamerarendszerek telepítése, valamint a várótermek távvezérelt nyitása és zárása is. Az idei tervek között szerepel Újszászon és Szolnokon B+R kerékpártárolók, továbbá 2021-ben P+R parkolók létesítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában