eltűnnek a méhek

2020.07.22. 14:00

Kevés mézre számítanak a megye méhészei

Bajba kerülhetnek a méhészek. Az idei év változékony időjárása ­megnehezítette a méhcsaládok munkáját. A repce virágzásakor a hűvös és az aszály nem tett jót a növénynek, az akác elfagyott. A soron következő méhlegelő a napraforgó.

P. Pusztai Nóra

A méhek az idei tél után meglehetősen erőtlenül kezdtek munkához. Illusztrációfotó.

Fotó: Mészáros János

A hideg és szárazság, majd a fagyok, később a csapadékos meleg időjárás sem tett jót a méheknek. A repcemézből például nem termett, hiszen a növény a rendkívüli aszály miatt nem adott nektárt.

– A repce az első komolyabb méhlegelőnk, de az időjárás közbeszólt, pedig az enyhe tél miatt a méhcsaládok felkészültek voltak, bizakodóan indultunk neki az évnek – vázolta fel az évkezdést Molnár Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei tanácsadója.

– Az akác rügye március közepén pattan meg, a hónap végi és április eleji kemény mínuszok hatására elfagyott a növény. Az akácosok nyolcvan százalékos fagykárt szenvedtek, ez azt jelenti, hogy húsz százalékuk adott csak nektárt, ez látványosan érezhető a méztermésen is – mondta.

Az elmúlt évtizedek legrosszabb akácméztermése várható, ami éves szinten méhcsaládonként negyven kiló szokott lenni, most mindössze öt és tíz közé becsülik. A csapadékos idő viszont kedvezett a napraforgónak, ami el is kezdett virágozni.

– Úgy tűnik, jól hasznosította a növény a vizet, viszont egyre több méhész jelzi, hogy a napraforgó virágzásával egy időben eltűnnek a méhek – emelte ki, majd kitért a két évvel ezelőtti helyzetre.

– Egyik napról a másikra hullottak el a kaptárakból kijáró rovarok, sajnos a mai napig nem tudjuk pontosan, hogy mi okozhatta ezt. Komoly vizsgálatok folytak, de nem érkezett visszajelzés arról, hogy mi vezetett a tömeges pusztuláshoz – részletezte.

– Valaminek viszont lennie kell, hiszen, amikor a napraforgó megjelenik, eltűnnek a méhek. Ez az egyetlen méhlegelő, mivel nincs más virágzó kultúra, máshol nem tudnak táplálékot gyűjteni maguknak az állatok, de félő, hogy a helyzet tovább fokozódik, ami katasztrofálisan hatna a méhészekre – magyarázta.

Megyénkben nyolcvanezer hektáron termesztenek napraforgót, ha tényleg ez a növény okozza a problémát, a méhészek elvándorlása lehet a megoldás.

– Az idei év erősen mínuszos, ha a napraforgó azzal párosul, hogy eltűnnek a méhek, sok szakember kerülhet bajba. A költözés során olyan helyet kellene keresni, ahol nem érhetik el a rovarok a napraforgót, ami leginkább a hegyvidéken lehetséges, ott viszont etetni kell az állatokat, különben éhen halnának – számolt be a lehetőségekről Molnár Ferenc.

Támogatják a méhészeket

Megjelent a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozott méhészeket támogató rendelet. Méhcsaládonként ezer forintban állapították meg a támogatási összeget.

– Minden fillér számít, főleg ezekben az ínséges időkben, amikor a méztermés szinte nulla – mondta a támogatásról Molnár Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei tanácsadója.

– A méhészetben folyamatosak a kiadások, az állatokat egészségügyileg kezelni kell. Ha nincs hordási időszak, akkor etetni is. Minden forintnak helye van – emelte ki. A támogatási kérelmet július 27-ig nyújthatják be a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában