Start-munkaprogram

2020.08.01. 14:00

Tiszakürtön közkonyhán dolgozzák fel a megtermelt javakat

Az elmúlt években egyre kevesebb közmunkást tudnak bevonni a Start-munkaprogramba a településen.

P. Pusztai Nóra

Dr. Kiss Györgyné polgármester (jobbra) lapunknak is megmutatta a napraforgóföldet

Fotó: PPN

– Öt éve huszonheten dolgoztak közmunkásként, akkor öt hektáron paprikát termeltünk, volt tölteni való-, pritamin- és fűszerpaprika, de közben elfogytak az emberek, és búzára, kukoricára, majd idén napraforgóra váltottunk – sorolta dr. Kiss Györgyné polgármester, akivel a mezőt be is járhattuk.

– Két éve emberi erő híján gépekkel műveljük meg a területet. A mezőgazdasági vállalkozó ajánlotta, hogy ne mindig ugyanazt vessünk bele, így kerültek most napraforgómagok a földbe. Egy részét az állatok etetésére használjuk fel, a többit értékesítjük, az összeget visszaforgatjuk a programba – részletezte.

A Start-munkaprogramra minden évben lehet pályázni, legalább öt főnek kell ilyen formán munkát biztosítani a településen, a költségeket a munkaügyi központ finanszírozza. Alapvető célja, hogy a munkanélkülieket visszavezesse a dolgos hétköznapok világába.

– Van, aki a kezdetek óta minden évben jelentkezik, a többiek időközben csatlakoztak. Akik már nem jönnek, azok stabil munkahelyen helyezkedtek el – számolt be róla. A településvezető hozzátette, hogy a jelenlegi négy közmunkás az alig egy hektárnyi kiskertben dolgozik.

Dr. Kiss Györgyné polgármester (jobbra) hírportálunknak is megmutatta a napraforgóföldet
Fotó: PPN

– Leginkább zöldségek teremnek: hagyma, sárgarépa, gyökeresek, krumpli, fokhagyma, és van néhány gyümölcsfa is. A terméseket a konyhába visszük kiegészítésként. A Táncsics úti telephelyen ólakat alakítottunk ki, ahol birkát, malacokat és csirkéket gondoznak a munkások. Az anyakocánk tavasszal fialt, így most kilenc kismalacot etetünk – tette hozzá.

A zöldségekhez hasonlóan az állatok húsát is a közétkeztetésben használják fel, de a csontos részekkel nehezen boldogulnak a konyhán. A faluban nagy az érdeklődés a helyi tartású csirkék iránt, így azt a lakosok is megvásárolhatják.

– Eleinte tápot, később csak kukoricát kapnak, ezért igazán finom a húsuk. Behatároljuk, hogy családonként mennyi juthat, de a különféle rendezvényeinkre is teszünk félre a húsokból – avatott be a felhasználás részleteibe dr. Kiss Györgyné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában