szüret

2020.09.08. 07:00

Gyenge közepes termésre számítanak megyénk szőlészei

Nagy a sürgés-forgás, mázsaszámra hordják traktorokkal a szőlőt a Tiszamenti Szőlőtermesztők Szövetkezetének telephelyére. A gépi szüret ugyanis feszített ütemű, rohamtempót diktál. A munkálatokat befolyásolja a megváltozott időjárás, a seregélyek, de a természeti károk is.

P. Pusztai Nóra

Barcza Gábor szüretelés közben

Forrás: Beküldött fotó

– Akkor nyugodt a gazda, ha leszedte a szőlőt – vallja Stinner Ferenc, a Tiszamenti Szőlőtermesztők Szövetkezetének elnöke. – A munkálatok az Irsai Olivérrel kezdődtek, most érkeznek a Cserszegivel. Ha így marad a nagy meleg, a hőség összehúzza a szüretet, és október helyett szeptember végére minden beérik – válaszolta kérdésünkre az elnök, aki gyenge közepes termésről számolt be. – A tél végi fagyok a fő rügyekben nagy kárt tettek, többször voltak mínuszok a vegetációban is, emiatt ért be kevesebb szőlő – részletezte az okokat.

Minőségileg viszont jó borokra számítanak.

– Egészségesek a tövek a legkésőbbi fajtáknál fordult elő, hogy a lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt megjelent a peronoszpóra. Felszívódó szereket már nem használhatunk, ez a késői fajtáknál jelenthet problémát, ami nem segíti a termelők boldogulását, ahogy a felvásárlási árak sem. Néhány éve ugyanis jelentősen letörték a borszőlők árát, melyből Európa legolcsóbb nedűit állították elő. Bár a felvásárlási árak idénre növekedtek, de még mindig nem értük el a tizenöt évvel ezelőttit, nem tükrözi a keresleti piacot, annak ellenére sem, hogy üresek a pincék.

– A termelők jó része még mindig túlélésre játszik. Idén sem termelődött túl sok haszon a szőlőben, a tavalyi meg kifejezetten veszteséges év volt. Sokan hitelekből gazdálkodnak vagy másik tevékenységből finanszírozzák a felmerülő költségeket. A gyenge bevétel gyorsítja az ültetvény kifutásokat, melynek hátterében az idősödő korosztály is szerepet játszik – emelte ki Stinner Ferenc.

A szakember reméli, hogy a jövőben felfelé megy a felvásárlási ár és a fagykár is elkerüli a tőkéket.

Barcza Gábor szüretelés közben
Fotó: Beküldött fotó

A tiszazugi Barcza Kézműves Borászatban is javában zajlanak a munkálatok.

– A korai fajtákat leszüreteltük. Augusztus végén kezdtük el az Irsai Olivérrel, ami a legelső illatos, muskotályos fajta, utána a Cserszegi Fűszeres következett az is hasonló jellegű. Ezeket feldolgoztuk, már erjednek – tudtuk meg Barcza Gábortól, a Barcza Kézműves Borászat vezetőjétől.

Az augusztusi melegebb időjárás és kevesebb csapadék kedvezett a szőlő cukorfokának, ami így talán jobb is mint az előző években. A tiszazugi borász ültetvényén a mennyiség növekedését az okozta, hogy idősebbek lettek a tőkék, termőre fordultak a friss telepítések. A munkálatokat kézzel végzik, figyelnek, hogy megfelelő időpontban, hűvös időjárás esetén fogjanak neki a feladatoknak.

– A hónap eleji rövid szünet után a Kékfrankossal folytatjuk a munkát, melyet először rozénak, majd vörösbornak szedünk. A késői Cabernet Savignon után zárásként a Kövidinka szüretét tervezzük október végére – részletezte.

Szellőztetéssel elkerülhető a baj

– A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent – hívta fel közleményében a figyelmet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Évről évre számos esetben riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában